Ένα εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η ινδική εταιρία Bharat Biotech και ένα κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο είναι πιθανόν να είναι αποτελεσματικό κατά του βρετανικού στελέχους του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη με 26 συμμετέχοντες, έγινε σήμερα γνωστό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Τα ευρήματα για το COVAXIN, το οποίο χρησιμοποιείται στην Ινδία αφού έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις αρχές του μήνα, δημοσιεύθηκαν εδώ, στον ιστότοπο bioRxiv όπου αναρτώνται έρευνες που δεν έχουν λάβει ακόμη επιβεβαίωση από ειδικούς.
«Ορός αίματος από τους λήπτες του εμβολίου μπόρεσε να αδρανοποιήσει τα βρετανικά στελέχη εξουδετερώνοντας την αβεβαιότητα για ενδεχόμενη διαφυγή», έγραψαν επιστήμονες από την εταιρία και τον εταίρο της, το κρατικό Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (Indian Council of Medical Research).
«Δεν είναι πιθανόν το στέλεχος 501Y να είναι ικανό να μειώσει τα ενδεχόμενα οφέλη του εν λόγω εμβολίου».
Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε εδώ, στον bioRxiv την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως ένα εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ Pfizer και τη γερμανική BioNTech είναι επίσης πιθανό να προστατεύει από το πιο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού που έχει τώρα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με 150 περιπτώσεις να καταγράφονται στην Ινδία.
Αν και ενέκρινε το COVAXIN χωρίς οποιαδήποτε δεδομένα αποτελεσματικότητας από μια εν εξελίξει δοκιμή τελευταίου σταδίου, η ρυθμιστική αρχή της Ινδίας διαφήμισε την ικανότητά του να δρα εναντίον ολόκληρου του ιού και όχι μόνο της «πρωτεΐνης-ακίδας» του, καθιστώντας το ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό σε περίπτωση εμφάνισης νέων στελεχών.
Η Ινδία έχει ήδη διευρύνει τη χρήση του εμβολίου στο πρόγραμμά της μαζικών εμβολιασμών που ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου και έχει καλύψει μέχρι τώρα περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι νοσηλευτές και οι γιατροί.
Η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο, που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από την COVID-19 μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δώσει επίσης άδεια για επείγουσα χρήση στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca.
Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα 12.689 νέες μολύνσεις με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να φθάσει τα 10,69 εκατομμύρια. Καταγράφηκαν 137 νέοι θάνατοι, φθάνοντας τους 153.724 συνολικά.
Η Bharat Biotech έχει αιτηθεί άδεια επείγουσας χρήσης για το εμβόλιό της στις Φιλιππίνες και βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τη Βραζιλία για την πώληση εμβολίων στη χώρα αυτή.