Πόσο έχει αλλάξει συμπεριφορά ο κορονοϊός και τι σημαίνει για τις ζωές μας το «νέο στέλεχος» που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Αγγλία;
Αυτό φαίνεται να ρωτά πλέον όλος ο κόσμος και το BBC αποφάσισε να απευθυνθεί στους ειδικούς, καθώς οι μεταλλάξεις είναι συχνό φαινόμενο στον κόσμο των ιών.
Για την ώρα, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη νοτιοανατολική Αγγλία είναι πιο μεταδοτική. Ούτε ότι προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα.
Οι επιστήμονες ωστόσο την παρακολουθούν στενά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα επίπεδα της παρουσίας του νέου στελέχους είναι υψηλότερα σε περιοχές που και τα κρούσματα είναι περισσότερα.
Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι, το φαινόμενο μπορεί να έχει δύο ερμηνείες. Ο ιός ενδέχεται να έχει εξελιχθεί με τρόπο που να διασπείρεται πιο εύκολα, προκαλώντας έτσι περισσότερες μολύνσεις.
Κάποια στελέχη ωστόσο συμβαίνει απλώς να μολύνουν τον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή. Το είδαμε το καλοκαίρι αυτό με την ισπανική παραλλαγή του κορονοϊού, την οποία κόλλησαν στις διακοπές τους οι Ισπανοί και έφεραν απλώς πίσω στην πατρίδα τους.
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους ερευνητές είναι ο ίδιος ο τρόπος που μεταλλάσσεται ο κορονοϊός.
«Έχει έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, περισσότερους απ’ όσους θα περίμενε κανείς, και λίγοι μοιάζουν ενδιαφέροντες», παρατηρεί χαρακτηριστικά στο BBC ο καθηγητής Nick Loman.
Αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να κάνουν τον κορονοϊό και πιο μεταδοτικό, αλλά και πιο επιθετικό για τον οργανισμό.
Για την ώρα, το μόνο που λένε οι ειδικοί είναι ότι χρειάζονται εργαστηριακές έρευνες για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια παραλλαγή, δεν ξέρουμε τίποτα αναφορικά με το τι σημαίνει αυτό βιολογικά», σημειώνει ο ακαδημαϊκός Alan McNally.