Έχετε νιώσει ποτέ την δυνατότητα αναπνοής σας να δυσχεραίνει; Όπως όταν είστε κάτω από το νερό και η ανάσα σας τελειώνει οπότε αναδύεστε σταδιακά προς την επιφάνεια. Αυτό είναι το αίσθημα που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ).
H ΠΑΥ είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία μπορεί να προσβάλλει γυναίκες, άνδρες και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας ή εθνικής προέλευσης. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.
Με κεντρικό εικαστικό μια ανθρώπινη φιγούρα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα τελειώνει, η εκστρατεία της Janssen Ελλάδος με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, δημιουργεί μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της αναγνώρισης των κοινών συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης προτού η νόσος εξελιχθεί, αλλά και να προτρέψει του πάσχοντες να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό για την εξέταση της.
«Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) κα Αναστασία Άνθη.
Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι αυτά στη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων (όπως το ανέβασμα μιας σκάλας). Καθώς η ΠΑΥ εξελίσσεται, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να γίνουν συχνότερα και μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Κάποια από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται σε ασθενείς με ΠΑΥ είναι πόνοι στο στήθος, κόπωση, μειωμένη αντοχή, φούσκωμα στην κοιλιά, πρησμένα πόδια και αστράγαλοι κ.α.
Όπως γίνεται κατανοητό το να ζει κανείς με ΠΑΥ δυσκολεύει πολύ την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου και το εμποδίζει από το να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα.
H ΠΑΥ είναι μια εξελισσόμενη νόσος και ο ρυθμός επιδείνωσης της ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της ΠΑΥ. Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις. Ευτυχώς, σήμερα χάρης στην επιστημονική έρευνα που έχει γίνει, έχουμε καλύτερη εικόνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή.
«Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» είναι μία ακόμη ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών. Στόχος και μέλημά μας να είμαστε αρωγοί και η ενημέρωση για τη σπάνια αυτή νόσο είναι ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της, πάντα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους» δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Gisella Dante.
Αρχικά, η αναζήτηση πληροφοριών και βοήθειας σε περίπτωση που νιώθετε συμπτώματα είναι το πιο σημαντικό βήμα. Εφόσον έχετε διαγνωσθεί με τη νόσο ΠΑΥ είναι επίσης σημαντικό να είστε ανοιχτοί με τους γύρω σας για το πώς νιώθετε και τι βιώνετε ώστε να μπορέσουν να σας καταλάβουν καλύτερα. Μην ντραπείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματα σας με τους ανθρώπους που έχετε επιλέξει να είναι στη ζωή σας. Επίσης θα πρέπει να αρχίζετε να φροντίζετε την υγεία σας, να θέσετε τους δικούς σας στόχους και να προσπαθείτε να τους τηρείτε.
Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας», πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση κα Ιωάννα Αλυσανδράτου.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μόλις μάθατε ότι έχετε ΠΑΥ ή ότι ζείτε με την ΠΑΥ εδώ και κάποιο διάστημα, είστε ακόμη ο εαυτός σας. Κάνοντας προσαρμογές στην καθημερινή σας ζωή, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε και τι επιθυμείτε να κάνετε, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.
Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι, εταιρείες και σύλλογοι οι οποίοι συνεργάζονται στενά με την επιστημονική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προαχθεί η κατανόηση για την ασθένεια γι’ αυτό μην χάσετε ποτέ την ελπίδα σας!
Για περισσότερες πληροφορίες για την ΠΑΥ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα PH HUMAN ebook, η οποία είναι προσβάσιμη για όλους στην ηλεκτρονική διεύθυνση ph-human.com.