Η χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%, σύμφωνα με την ανάλυση επτά διεθνών δοκιμών που ανακοινώθηκαν σήμερα, οδηγώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του για τη θεραπεία της ασθένειας.
Η ανάλυση -που συγκεντρώνει δεδομένα από ξεχωριστές δοκιμές με χαμηλές δόσεις υδροκορτιζόνης, δεξαμεθαζόνης και μεθυλπρεδνιζολόνης- ανακάλυψε ότι τα στεροειδή βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με COVID-19 που είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής φροντίδας των νοσοκομείων.
«Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 68% των πιο σοβαρά ασθενών με COVID-19 που επιβιώνουν έπειτα από θεραπεία με κορτικοστεροειδή, σύγκριση με περίπου 60% ποσοστά επιβίωσης χωρίς κορτικοστεροειδή», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η επικεφαλής κλινικής φροντίδας του ΠΟΥ, Τζάνετ Ντίας, δήλωσε πως ο οργανισμός επικαιροποίησε τις συστάσεις του ώστε να συμπεριλάβει μια «ισχυρή σύσταση» για τη χρήση στεροειδών σε ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.
«Τα στοιχεία δείχνουν πως αν χορηγήσετε κορτικοστεροειδή… (υπάρχουν) 87 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς», δήλωσε σε μια απευθείας εκδήλωση του ΠΟΥ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτές είναι ζωές.. που έχουν σωθεί».
«Τα στεροειδή είναι φθηνά και εύκολα διαθέσιμα φάρμακα, και η ανάλυσή μας επιβεβαίωσε πως είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων μεταξύ των ασθενών που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από την COVID-19», δήλωσε κατά την ενημέρωση ο Τζόναθαν Στερν, καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ της Βρετανίας που εργάστηκε στην ανάλυση.
Είπε πως οι δοκιμές –που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες– έδωσαν όλες ένα συναφές μήνυμα, δείχνοντας πως τα φάρμακα είναι επωφελή στους πιο βαριά ασθενείς ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο ή πόσο καιρό νοσούν.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην Journal of the American Medical Association, ενισχύουν τα αποτελέσματα που είχαν χαιρετιστεί ως μεγάλη πρόοδος και ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, όταν η δεξαμεθαζόνη έγινε το πρώτο φάρμακο που αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου ανάμεσα σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς με COVID-19.
Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε θαλάμους εντατικής φροντίδας για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 σε ορισμένες χώρες από τότε.
Ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφορδης που εργάστηκε στη δοκιμή της δεξαμεθαζόνης η οποία ήταν ένα σημαντικό τμήμα της ανάλυσης που δημοσιεύθηκε σήμερα, δήλωσε πως τα αποτελέσματα σημαίνουν πως οι γιατροί στα νοσοκομεία όλου του κόσμου μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για να σώσουν ζωές.
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σαφή, και άμεσα χρησιμοποιήσιμα στην κλινική πρακτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μεταξύ των σοβαρά ασθενών με COVID-19, η χαμηλή δόση κορτικοστεροειδών… μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου».
Ερευνητές δήλωσαν πως το όφελος υπάρχει ανεξάρτητα αν οι ασθενείς βρίσκονταν στον αναπνευστήρα όταν άρχισαν τη θεραπεία. Είπαν πως ο ΠΟΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες του αμέσως για να συμπεριλάβει τα νέα αποτελέσματα.
Έως τα ευρήματα του Ιουνίου για τη δεξαμεθαζόνη, καμία αποτελεσματική θεραπεία δεν έδειχνε να μειώνει τα ποσοστά θανάτου σε ασθενείς με COVID-19, την αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Τουλάχιστον 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από COVID-19 και 856.876 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.