Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε Γουατεμάλα, Σουρινάμ και Μαυριτανία.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, Αλεχάντρο Γιαματέι, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα υπάρξει διεύρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών, απαγορεύοντας τις αφίξεις από ΗΠΑ και Καναδά, με στόχο την αποτροπή της διασποράς του ιού.

Εξάλλου, «ανακοινώνουμε ότι όποιος φθάνει από τον Καναδά και από τις ΗΠΑ από τώρα ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα υπόκειται σε καραντίνα», συμπλήρωσε ο Γιαματέι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος είπε επίσης πως ζήτησε από την κυβέρνηση του Μεξικού να αναστείλει τις απελάσεις μεταναστών διά της χερσαίας οδού προς τη χώρα του.

Δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, πάντως οι δημόσιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν, ενώ τα σχολεία θα λειτουργούν προς το παρόν, τόνισε ο Γιαματέι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γουατεμάλα απαγόρευσε όλες τις αφίξεις από τις χώρες της Ευρώπης, την Κίνα, το Ιράν, τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και από το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ.

Νωρίτερα χθες, οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Ο Γιαματέι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η άφιξη του κοροναϊού επισημοποιήθηκε», εξήγησε πως πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε την Τετάρτη από την Ιταλία μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του.

Ταξιδιώτης από την Ολλανδία το πρώτο κρούσμα στο Σουρινάμ

Ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ, Μάικλ Άσγουιν Αντίν, ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν ταξιδιώτη από την Ολλανδία, την εθνικότητα του οποίου δεν αποκάλυψε. Πρόσθεσε ότι τελεί υπό απομόνωση στον χώρο κατοικίας του υπό την επιτήρηση της αστυνομίας.

Το Σουρινάμ αποφάσισε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από σήμερα Σάββατο στις 00:00 [05:00 ώρα Ελλάδας].

Στην Κόστα Ρίκα, στην Ονδούρα, στο Μεξικό και στον Παναμά, όλοι οι ταξιδιώτες πλέον τίθενται συστηματικά σε καραντίνα.

Μπλόκο στις πτήσεις από Γαλλία στη Μαυριτανία, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για άνθρωπο που ταξίδεψε εκεί από την Ευρώπη, γεγονός που εξώθησε τις αρχές να μειώσουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας, Νεντχίρου Ουλντ Χάμε, εξήγησε ότι η διάγνωση έγινε νωρίτερα χθες.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί «τέθηκε αμέσως σε απομόνωση» και το κράτος «διαθέτει όλα τα μέσα για να του προσφέρει φροντίδες», διαβεβαίωσε.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για πρόσωπο «εκπατρισμένο» (η εθνικότητά του δεν διευκρινίζεται) που έφθασε από την Ευρώπη στη μαυριτανική επικράτεια τη Δευτέρα και τέθηκε από μόνο του σε απομόνωση, καθώς είχε έλθει σε επαφή στην Ευρώπη με φιλικό του πρόσωπο που έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Χθες Παρασκευή, ανέβασε πυρετό.

Ο Ουλντ Χάμε πρόσθεσε στο διάγγελμά του ότι η Νουαξότ θα απαγορεύσει τις πτήσεις τσάρτερ από τη Γαλλία.

Η ασθένεια COVID-19, συγκριτικά λίγα κρούσματα της οποίας καταγράφονταν στη δυτική Αφρική ως τώρα, σταδιακά εξαπλώνεται. Την Παρασκευή, η Γουινέα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα· η Σενεγάλη, χώρα γειτονική της Μαυριτανίας, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτειά της σχεδόν διπλασιάστηκε στα 19, κατά 11 από την προηγουμένη.