Ο Ιταλός, που είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη Νιγηρία, δεν εξετάστηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λάγκος και κυκλοφόρησε σε ολόκληρη την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας προτού ασθενήσει και πάει σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Οσάγκιε Εχανίρε.
«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα», διαβεβαίωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι νοσηλεύεται σε κέντρο που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.
Ο άνδρας μπήκε στη χώρα με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο επιθεωρητής Υγείας της Πολιτείας Λάγκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο άνδρας ταξίδεψε από το Μιλάνο και έφτασε στη Νιγηρία το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, πέρασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγκος και στη συνέχεια πήγε στην εργασία του, στη γειτονική πολιτεία Ογκούν, εξήγησε ο επιθεωρητής Ακίν Αμπαγιόμι.
Δέχθηκε ιατρική φροντίδα στην κλινική της εταιρείας όπου εργάζεται το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου προτού οι γιατροί ενημερώσουν τους αξιωματούχους βιοασφάλειας της κυβέρνησης, οι οποίοι στις 27 Φεβρουαρίου τον μετέφεραν σε εξειδικευμένη κλινική στη Γιάμπα του Λάγκος.
Τώρα οι αρχές αναζητούν τους υπόλοιπους επιβάτες της πτήσης, αλλά και όλους όσους συνάντησε προτού τελικά νοσήσει.
Το Λάγκος είναι μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία πριν από έξι χρόνια είχε πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα. Αυτό εξάλλου είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού στην υποσαχάρια Αφρική.
Η Νιγηρία είναι η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, με σχεδόν 200 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη (σχεδόν 7.000 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) και μία από τις χώρες με το πιο ευάλωτο σύστημα υγείας παγκοσμίως.
Το 2014 όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα από την επιδημία του Έμπολα στο Λάγκος είχε επικρατήσει πανικός στην πόλη. Τελικά μόνο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους 19 που μολύνθηκαν από τον ιό αυτόν που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων στη δυτική Αφρική μεταξύ του τέλους του 2013 και του 2016.