Η απάντηση στην ερώτηση «Πώς επιλέγουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους» φαίνεται απλή. Αυτό που θα απαντούσε κάποιος είναι ότι η αμοιβαία έλξη είναι αυτή που φέρνει δύο ανθρώπους κοντά και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋπoθέσεις για να δημιουργήσουν μια ερωτική σχέση. Τι προκαλεί όμως την έλξη προς το έτερο φύλο και ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν;

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Εγγύτητα: Είναι βέβαιο ότι νιώθουμε περισσότερο έλξη για τα άτομα που συναναστρεφόμαστε περισσότερο. Όσο πιο πολύ εκτιθέμεθα σε ένα ερέθισμα, συμπεριλαμβανομένου και ενός άλλου ατόμου, τόσο πιο πολύ τείνει να μας αρέσει το ερέθισμα αυτό.

Για παράδειγμα είναι πιο πιθανό να συμπαθήσω, να επιθυμήσω αλλά και να ποθήσω την κοπέλα που δουλεύουμε μαζί κάθε μέρα στο ίδιο γραφείο, παρά την κοπέλα που δουλεύει δύο γραφεία πιο μακριά και εργάζεται σε διαφορετικό τομέα.

Τα ομώνυμα έλκονται: Ποιος δεν έχει ακούσει την φράση «τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται». Επανειλημμένες μελέτες έδειξαν ότι ο νόμος αυτός αποδεικνύεται αληθής μόνο στη φυσική. Η φράση αυτή εκφράζει μια κοινωνική αντίληψη η οποία δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι τείνουμε να ελκόμαστε από άτομα που είναι σχεδόν όμοια με μας.

Άτομα που είναι κοντά στην ηλικία μας, παρόμοιου μορφωτικού επιπέδου, ίδιας εθνικότητας, και παρόμοιας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Η τάση μας αυτή να σχετιζόμαστε με όμοιούς μας εμφανίζεται το ίδιο έντονα τόσο στη σεξουαλική σχέση με το σύντροφό μας όσο και στο γάμο μας με το/τη σύζυγο μας. Επομένως η κοινωνική πραγματικότητα περιγράφεται καλύτερα με την φράση «τα ομώνυμα έλκονται και τα ετερώνυμα απωθούνται».

Η σημασία της εξωτερικής εμφάνισης: Η φυσική ομορφιά και γοητεία που εκπέμπει το άτομο αυτό προς εμάς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα έλξης. Όσο πιο αντικειμενικά όμορφο είναι ένα άτομο, τόσο πιο δημοφιλές είναι σε ανθρώπους της ηλικίας του. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο από τους περισσότερους από εμάς.

Εκείνο όμως που προκαλεί πραγματικά εντύπωση είναι ότι η αναλογική συσχέτιση της εξωτερικής εμφάνισης με τη συμπάθεια και τη δημοτικότητα ενός ατόμου είναι εμφανής από την ηλικία των 3 ετών. Ακόμα και σε αυτή την ηλικία τα παιδιά «έλκονται» (προτιμούν να κάνουν παρέα δηλαδή) από παιδιά της ίδιας ηλικίας με «όμορφα» χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που συνδέεται άμεσα και με το φύλο του ατόμου.

Συγκεκριμένα το σωματικό βάρος και το ύψος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του εραστή/ερωμένης μας. Η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητική επίδραση τόσο στην αυτοεκτίμηση όσο και στην ελκυστικότητα ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα μια γυναίκα παχύσαρκη έχει λιγότερες πιθανότητες να βγει ραντεβού με κάποιον άνδρα όχι μόνο γιατί η παχυσαρκία δεν θεωρείται σεξουαλικά ελκυστική, αλλά και γιατί η λαβωμένη αυτοεικόνα, της στερεί την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση να φλερτάρει με έναν άνδρα που να την ελκύει.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας εξωτερικής έλξης μεταξύ των δύο φύλων είναι το ύψος. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ψηλοί άνδρες και οι κοντές γυναίκες βγαίνουν πολύ πιο συχνά ραντεβού απ’ ό,τι οι ψηλές γυναίκες και οι κοντοί άνδρες. Και οι άνδρες και οι γυναίκες συνήθως μοιράζονται την προτίμηση «ο άνδρας να είναι ψηλότερος από τη γυναίκα».

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε ότι η εξωτερική εμφάνιση σαν στοιχείο αξιολόγησής ενός πιθανού ερωτικού μας συντρόφου παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο για τον άνδρα απ’ ό,τι για τη γυναίκα και είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε σε όλες τις χρονικές περιόδους και σε όλους τους πολιτισμούς της υφηλίου.

Αυτός που ψάχνουμε είναι αυτός που πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε: Ανάλογα δηλαδή, με το πόσο πιστεύουμε ότι αξίζουμε, τόσο θα διεκδικήσουμε. Αυτό συνδέεται άμεσα με το φύλο του ατόμου.

Έτσι στο παιχνίδι της αμοιβαίας έλξης και του φλερτ το «δυνατό χαρτί» της γυναίκας φαίνεται να είναι η εξωτερική της εμφάνιση και η επίγνωση αυτής, ενώ στον άνδρα η ασφάλεια που μπορεί να παρέχει όπως αυτή εκφράζεται με την κοινωνική του επιτυχία ή την προοπτική της επιτυχίας του καθώς και με τη προσφορά συναισθηματικής σταθερότητας. Η αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την επίγνωση της δύναμής και στα δύο φύλα είναι αυτή που θα προσελκύσει το μελλοντικό μας σύντροφο.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BA Psychology, REBT Fellow, Pg.Dip. Sex therapy
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr