Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση ή τη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης είναι συνήθως η αλλαγή του διαιτολογίου. Η πιο αποτελεσματική λοιπόν αλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την ποσότητα του λίπους που τρώτε.
Αν έχετε άλλες απορίες σχετικά με τις αλλαγές του διαιτολογίου σας, είναι σκόπιμο να τις αναφέρετε στο γιατρό σας κι εκείνος θα σας συστήσει κάποιο διαιτολόγιο.
Κάντε εξέταση χοληστερόλης 3-6 μήνες μετά την αλλαγή του διαιτολογίου σας, για να διαπιστώσετε αν πετύχατε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Διαβάστε συμβουλές για τη μείωση της χοληστερόλης…
Τρώτε λιγότερα λιπαρά: Πολλοί με τη διατροφή τους λαμβάνουν σχεδόν μισές από τις ημερήσιες θερμίδες τους σε λίπη κι έτσι ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται δημιουργώντας περισσότερη χοληστερόλη.
Στόχος σας είναι να περιορίσετε τα λίπη σε λιγότερο από το 1/3 των ολικών ημερησίως λαμβανομένων θερμίδων. Κάντε το αυτό αποφεύγοντας τα «εμφανή» λίπη, όπως το βούτυρο, και τα «μη εμφανή», που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένες τροφές.
Τρώτε περισσότερα ινώδη: Τα διαλυτά ινώδη χαμηλώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης, εμποδίζοντας τη χοληστερόλη που λαμβάνετε με την τροφή να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Η βρόμη, τα όσπρια και τα φρούτα είναι πλούσια σε διαλυτά ινώδη.
Τρώτε περισσότερες αμυλούχες τροφές: Οι αμυλούχες τροφές (σύνθετοι υδατάνθρακες) δεν παχαίνουν και μπορούν να μειώσουν το επίπεδο της χοληστερόλης, «διαλύοντας» του λίπος που τρώτε.
Τρώτε λοιπόν περισσότερες αμυλούχες τροφές, όπως δημητριακά, όσπρια και ωμά λαχανικά.
Πίνετε λιγότερο καφέ και οινοπνευματώδη: Τόσο η καφεΐνη όσο και τα οινοπνευματώδη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αυξάνοντας τα επίπεδα του λίπους στο αίμα.
Προσπαθήστε να περιοριστείτε -το πολύ- σε 2 φλιτζάνια καφέ και 2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα.
Επιλέγετε την τροφή σας με σύνεση
Τα λίπη που τρώτε μπορούν να χωριστούν σε: μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κεκορεσμένα. Στόχος σας είναι να διαλέξετε λιγότερα κορεσμένα λίπη και να χρησιμοποιήσετε στη θέση τους μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
Διαλέξτε μονοακόρεστα φυτικά λίπη: π.χ. λάδι ελιάς. Τα μονοακόρεστα λίπη μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη χωρίς να μειώνεται η HDL (καλή) χοληστερόλη.
Διαλέξτε πολυακόρεστα φυτικά λίπη: Π.χ., ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο. Τα πολυακόρεστα λίπη μπορεί να μειώνουν τόσο την LDL (κακή) όσο και την HDL (καλή ) χοληστερόλη. Πολλές μαργαρίνες είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λίπη.
Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη: από ζωικές πηγές, όπως βούτυρο, χοιρινό λίπος και κρέας. Φυτικές πηγές των κορεσμένων λιπών είναι το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και μερικά υδρογονομένα έλαια, τα οποία βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.
Τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και το άπαχο κρέας (όπως φιλέτο μοσχαρίσιο, χοιρινό ψαρονέφρι ή μπούτι αρνιού) είναι καλές επιλογές με χαμηλή ποσότητα λίπους. Όταν αγοράζετε κρέας, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να αφαιρέσει το περιττό λίπος.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος και χοληστερόλη.
Οι αμυλούχες τροφές, όπως πατάτες, δημητριακά και σιτηρά, αποτελούν όλα καλές επιλογές.
Τα όσπρια και η βρόμη μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Διαλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά που να περιέχουν αυτά τα συστατικά.
Παγωμένα επιδόρπια, όπως παγωμένο γάλα, παγωτό με χαμηλά λιπαρά (διαίτης), μπορεί να είναι καλές επιλογές.
Άπαχο ή αποβουτυρωμένο γάλα, τυριά φτιαγμένα από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα και άπαχο γιαούρτι αποτελούν καλές γαλακτοκομικές επιλογές.
Πηγή: belife.gr