Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε τα χρόνια να περνάνε πιο γρήγορα…
Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολυσύνθετα σε σχέση με τα δεδομένα του τρόπου ζωής που κυριαρχεί, τον οποίο πολλές φορές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Όμως, σήμερα η αύξηση του μέσου όρου ζωής, οφείλει να απασχολεί τους σχεδιαστές υγείας και πολιτικής.
Είναι επίκαιρο το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα της παροχής υγείας σε ανθρώπους κυρίως τρίτης ηλικίας. Είναι επίκαιρο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η γήρανση του πληθυσμού είναι δεδομένη, άρα είναι και επιτακτική ανάγκη να προσμετρηθεί αυτό στο σχεδιασμό της αγοράς εργασίας, στο σχεδιασμό των ασφαλιστικών ταμείων κλπ κλπ..
Συνήθως, οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τις σύγχρονες δομές της κοινωνίας και πέφτουν θύματα της κατάθλιψης, κάτι που επιτείνεται αν έχουν χάσει τον/τη σύντροφό τους. Ατονούν προοδευτικά τα ποικίλα ενδιαφέροντα τους και πολύ συχνά αδιαφορούν για τον εαυτό τους και τη διατροφή τους.
Εξάλλου με την πάροδο του χρόνου, μία σειρά από αλλαγές επέρχονται στο ανθρώπινο σώμα, στη λειτουργία των οργάνων του και στη φυσική επίδοσή του. Οι βιολογικές αυτές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, αλλά υπάρχει διαφορά στο ρυθμό φθοράς από οργανισμό σε οργανισμό.
Οι παράγοντες από τα τους οποίους εξαρτάται ο ρυθμός φθοράς του οργανισμού είναι:
– Η κληρονομικότητα.
– Ο τρόπος ζωής του ατόμου.
– Η σωματική δραστηριότητα.
– Οι ασθένειες που πέρασε το άτομο κατά την διάρκεια της ζωής του.
– Η διατροφή του.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, τροποποιήσιμα είναι η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή. Οπότε φαντάζει ιδιαίτερα σπουδαίο να ασχοληθείτε με αυτά τα δύο ζητήματα μαζί, εδραιώνοντας έναν τρόπο ζωής.
Σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάποιο παλιό σας χόμπι που θα θέλατε να συνεχίσετε ή κάτι άλλο που ποτέ ως τώρα δεν είχατε το χρόνο να ασχοληθείτε.Ασχοληθείτε με τον κήπο, κανονίστε ταξίδια με groups, κάντε περιπάτους, παίξτε με τα εγγόνια σας.
Η άσκηση βοηθά να διατηρούνται γερά τα κόκαλά σας και να προστατεύετε την υγειά σας απολαμβάνοντας παράλληλα τον καθαρό αέρα.
Κι αν ακόμη δεν μπορείτε να ασκηθείτε, συνδυάστε τα ψώνια σας με ένα περίπατο. Αν δυσκολεύεστε να βγείτε μόνοι σας βγείτε με ένα φίλο ή ένα γείτονα.
Καλό φαγητό – Καλή υγεία
Η καλή και σωστή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη ζωή, αλλά κυρίως να βελτιώσει την ποιότητά της. Φυσικά όσο νωρίτερα την ακολουθήσει κανείς, τόσο καλύτερα. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά.
Στην κακή διατροφή των ηλικιωμένων οφείλονται η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός (μειωμένο βάρος). Η ανίχνευση του υποσιτισμού είναι δύσκολη και το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Μία σωστή διατροφή που θα αποτελείται από: γάλα, τυρί, γιαούρτι, δημητριακά, κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια, λάδι, λίπη, φρούτα και λαχανικά, βοηθά στην υγιή κατάσταση του σώματος.
Συμβουλές προς… μεγαλύτερους
Για καλή υγεία και μακροζωία προσπαθήστε κάθε μέρα η δίαιτά σας να περιέχει τουλάχιστον 6 ποτήρια υγρά, ώστε να μην αφυδατωθείτε.
Η αποφυγή λιπαρών, τηγανητών, καρυκευμάτων, ξηρών καρπών, βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Η ποικιλία τροφίμων και τα μικρά- πολλά γεύματα βοηθούν και στα άτομα που έχει μειωθεί ή όρεξή τους. Εάν έχετε τέτοιο πρόβλημα προσπαθήστε συχνά να τρώτε μαζί με φίλους. Η ευχάριστη παρέα θα σας κάνει καλό. Τα πλούσια σε γάλα γεύματα, οι ξηροί καρποί, οι μαρμελάδες, το φυστικοβούτυρο, τα παγωτά, τα γλυκά βοηθούν στην αύξηση βάρους, μα πρέπει παράλληλα να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω του λίπους.
Γενικές αρχές προς τήρηση
– Τρώτε αργά και μασάτε καλά.
– Προσέξτε τις βαριές σάλτσες.
– Προτιμάτε μαλακές τροφές.
– Πίνετε αρκετό νερό.
– Τρώτε ποικιλία τροφίμων.
Τηρώντας τις παραπάνω αρχές, κάνετε ένα σημαντικό βήμα για το σώμα σας αλλά και για την υγεία σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το καλό και ισορροπημένο φαγητό, σάς προφυλάσσει από τις ασθένειες.
Όταν το πρόβλημα είναι οικονομικό
Δυστυχώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, δεν έχουν άλλες αποδοχές, παρά μόνο τη σύνταξή τους. Προσπαθώντας να έχουν χρήματα για κάτι απρόβλεπτο, συχνά δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για τη διατροφή τους. Καιρός να μάθουμε πως η οικονομία είναι εφικτή ακολουθώντας, ακολουθώντας μία σωστή διατροφή.
Πώς μπορείτε να το πετύχετε;
– Τρώτε αρκετά λαχανικά και λαδερά φαγητά με πατάτες, όσπρια, φασολάκια κτλ.
– Τα λαχανικά αν ζείτε στην εξοχή μπορείτε να τα καλλιεργείτε.
– Τα αυγά και τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη D και είναι καλές πηγές πρωτεΐνης. Αν τα ψάρι δεν τα αντέχει το πορτοφόλι σας προτιμήστε τα κατεψυγμένα, είναι ασφαλή.
– Το κρέας είναι υψηλής χρηματικής και θρεπτικής αξίας αλλά τα συστατικά του μπορούν να βρεθούν και σε άλλα φαγητά πιο φθηνά, όπως η σόγια και τα προϊόντα της.
Κάντε συνδυασμούς, όπως λαχανικά και όσπρια, καθώς και λαχανικά και δημητριακά/αμυλώδη.
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αλλά και του τρόπου ζωής σας πρέπει να είναι μία πρόκληση για σας. Πρέπει να είναι πρόκληση, γιατί σας ξαναδίνει το δικαίωμά σας στη ζωή, μα πάνω από όλα προσθέτει «ζωή στα χρόνια σας».
Πηγή: mednutrition.gr