Δύο νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, για να ανεβάσουν με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ατόμων που νόσησαν μέσα στο 2019. Πρόκειται για ένα τρίχρονο παιδάκι στην Κρήτη και ένα κοριτσάκι νηπιαγωγείου στην Ηγουμενίτσα.
Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και ύπουλη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς, προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται ταχύτατα -μέσα σε μόλις 24 ώρες. Μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.
Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρο και να ενημερωθούν σχετικά με τη νόσο και τη σημασία της πρόληψης, με αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα και δεδομένου ότι μέσα στη χρονιά καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο πρόσφατα είναι τα δύο κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας μικρών παιδιών που νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Όσον αφορά το κρούσμα στην Κρήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών που μεταφέρει η ιστοσελίδα flashnews.gr, το παιδάκι ανταποκρίνεται πλήρως στη θεραπεία και η πορεία της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Θετικά είναι τα μηνύματα και για το κοριτσάκι από την Ηγουμενίτσα, το οποίο δεν διατρέχει κίνδυνο και αναρρώνει στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thespro.gr, το νηπιαγωγείο στο οποίο πήγαινε, παρέμεινε κλειστό για όλη την εβδομάδα για προληπτικούς λόγους.
Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β σε 6 μηνών βρέφος στην Καρδίτσα
Ακόμα ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στις αρχές Νοεμβρίου σε βρέφος 6 μηνών στην Καρδίτσα. Το παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για λίγες ημέρες και τακτοποιήθηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β. Ευτυχώς, το μικρό παιδί διέφυγε τον κίνδυνο για τη ζωή του και σήμερα είναι καλά στην υγεία του.
Η σημασία της πρόληψης
Υπενθυμίζεται ότι, η Μηνιγγίτιδα Β είναι ο επικρατέστερος τύπος μηνιγγίτιδας, που ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά στη χώρα μας.
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη, δεδομένου ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.
Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β.