Η εργασιακή πίεση συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, δείχνει καινούργια έρευνα, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος ζωής και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πίεση στη δουλειά, που σημαίνει πολλές απαιτήσεις και λίγος χρόνος εκπλήρωσής τους, είναι συνδεδεμένη με 25% μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, οι καρδιακοί κίνδυνοι έπεσαν στο μισό σε ανθρώπους, αγχωμένους και μη, που διατηρούσαν έναν υγιή τρόπο ζωής συγκριτικά με εκείνους που έπιναν, κάπνιζαν ή ήταν παχύσαρκοι.
«Για πολλούς ανθρώπους δεν είναι εφικτό να μην έχουν άγχος στη δουλειά τους», ανέφερε ο διευθύνων ερευνητής Mika Kivimaki από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. «Έτσι, αναρωτηθήκαμε αν η υιοθέτηση μιας κατά τα άλλα υγιούς ζωής θα μείωνε τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος σε εκείνους που ζούσαν υπό εργασιακή πίεση».
Ο Kivimaki και οι συνάδελφοί του συνδύασαν τα αποτελέσματα επτά ευρωπαϊκών ερευνών που μελέτησαν 102.000 ανθρώπους σχετικά με τις γενικές συνήθειες υγείας και διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους που είχαν στην εργασία τους. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από κάποιο καρδιακό νόσημα στην αρχή της έρευνας. Μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, κατά μέσο όρο, αναφέρθηκαν περίπου 1.100 καρδιακές προσβολές ή θάνατοι από καρδιακά νοσήματα εν μέσω των δοκιμών.
Περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στις έρευνες αρχικά ανέφερε ότι έπασχε από άγχος λόγω δουλειάς.
Τα ποσοστά καρδιακών προβλημάτων μέσα σε μια δεκαετία ποίκιλλαν από 12 περιπτώσεις ανά 1.000 γενικά υγιή άτομα χωρίς εργασιακό άγχος ως και 31 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα με εργασιακό άγχος και πολλαπλούς κινδύνους με βάση τον τρόπο ζωής, όπως σπάνια φυσική άσκηση ή κατανάλωση παραπάνω από τριών ή τεσσάρων αλκοολούχων ποτών την ημέρα.
Η ομάδα του Kivimaki υπολόγισε ότι κοντά στο 4% όλων των καρδιακών προσβολών και των θανάτων από καρδιακά νοσήματα θα μπορούσε να αποδοθεί στο εργασιακό άγχος και περίπου το 26% στο ποτό, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής άσκησης.
Οι ερευνητές έγραψαν στο περιοδικό Canadian Medical Association ότι η λύση για τους ανθρώπους που έχουν δουλειές όπου κυριαρχεί το άγχος είναι να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος.
«Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όσους θέλουν να μειώσουν τον καρδιακό κίνδυνο αλλά νιώθουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το στρες στη δουλειά τους», λέει ο Kivimaki.
Ο Paul Landsbergis του κέντρου SUNY Downstate Medical Center στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη άλλες μορφές εργασιακής πίεση που μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό κίνδυνο, όπως να λαμβάνει ο εργαζόμενος λίγη στήριξη στη δουλειά του και να έχει ανασφάλεια.
Η καινούργια έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η πίεση στη δουλειά προκαλεί τα καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, ο καρδιολόγος Vincent Figueredo από το Jefferson Medical College στη Φιλαδέλφεια ανέφερε ότι τα αποτελέσματα συνάδουν με παλιότερες έρευνες που υποδείκνυαν ότι το χρόνιο άγχος, συμπεριλαμβανομένου και του εργασιακού άγχους, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία. «Με το χρόνιο στρες ενεργοποιούνται συστήματα του οργανισμού που μπορεί να επιφέρουν μακροχρόνιες συνέπειες σε δείκτες όπως η ινσουλίνη, η κοιλιακή παχυσαρκία και η υψηλή πίεση», λέει ο Figueredo, ο οποίος δεν συμμετείχε στην καινούργια μελέτη.
Αυτό που προσθέτει αυτή η έρευνα, λέει εκείνος, είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν κάτι για αυτούς τους επιπλέον κινδύνους. «Προσφέρει όντως ελπίδα σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν εργασιακό άγχος, αλλά δεν μπορούν να το αποβάλλουν. Αν δεν μπορείς με τίποτα να ξεφύγεις από αυτό το στρες, τουλάχιστον μην καπνίζεις, σιτίσου καλύτερα και ασκήσου».