Όχι, η συγκεκριμένη είδηση δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και τους κατοίκους της επαρχίας και όσους έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα (εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα) και διαλύτες, για παράδειγμα λόγω του επαγγέλματός τους. Με λίγα λόγια, αφορά τους περισσότερους από εμάς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην έντυπη μορφή του περιοδικού «Neurology», η έκθεση στις παραπάνω ουσίες είναι πιθανό να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον. Επιστήμονες μελέτησαν 104 έρευνες και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της εμφάνισης της νόσου και της έκθεσης σε διαλύτες και ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση παράσιτων, μυκήτων, τρωκτικών και εντόμων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους έδειξαν ότι η έκθεση στις ουσίες αυτές αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον κατά 33% – 80%.
«Δεν μελετήσαμε το κατά πόσο επηρέασε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ο τρόπος έκθεσης στην ουσία, π.χ. μέσω εισπνοής ή απορρόφησης από το δέρμα, ή η μέθοδος εφαρμογής της, π.χ. με ψεκασμό ή ανάμιξη», δήλωσε ο Emanuele Cereda, συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες».
Πηγή: vita.gr