Τα πρώτα κουδούνια για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησαν, οι γονείς έστειλαν τα παιδιά τους στις αίθουσες και οι μαθητές πήραν ήδη τις θέσεις τους στα θρανία.
Ωστόσο, πολλοί ίσως να λησμονούν πως έληξε η περσινή σχολική χρονιά… με κρούσματα μηνιγγίτιδας να καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τους γονείς να ανησυχούν μήπως η νόσος «χτυπήσει» και τη δική τους πόρτα.
Με την έναρξη των σχολείων ο κίνδυνος να νοσήσουν αυτήν την περίοδο τα παιδιά από Μηνιγγίτιδα Β, λόγω εποχικότητας της νόσου και ευκολίας του τρόπου μετάδοσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει τα συμπτώματα της νόσου για να δράσει άμεσα, αλλά είναι ακόμα πιο κρίσιμο να επισκέπτονται τον παιδίατρό τους με αφορμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Ένας άλλος λόγος που η μετάδοση της νόσου είναι πιο εύκολη αυτήν την περίοδο, δηλαδή με την έναρξη των μαθημάτων για τα παιδιά, έχει να κάνει με τον συνωστισμό των παιδιών σε σχολεία, φροντιστήρια, αθλητικά κέντρα κλπ.. Κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη του έγκαιρου εμβολιασμού.
Η Μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Επομένως, η παραμονή σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα σχολεία, αυξάνει ιδιαιτέρως τις πιθανότητες μετάδοσής της.
Ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορούν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους για τον πρώτο μήνα του νέου σχολικού έτους είναι… η προστασία τους από τη σοβαρή νόσο της Μηνιγγίτιδας B, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα -μέσα σε 24 μόλις ώρες- και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Μια ύπουλη νόσος που «ξεγελάει»
Ο επικρατέστερος τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Στα αρχικά της στάδια τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, που είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται η λάθος εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο και θα περάσει γρήγορα. Ωστόσο, μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμη και στον θάνατο.
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη κατά της νόσου, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του χωρίς να το γνωρίζει.
Κοινώς, η πιο αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Υπενθυμίζεται ότι, το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.