Καναδοί γιατροί υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να βρουν έναν «εφευρετικό» τρόπο για τη θεραπεία του «τεμπέλικου ματιού», το γνωστό μας βίντεο-παιχνίδι Tetris.
Ερευνητική ομάδα από το McGill University ανακάλυψε ότι το δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι «αντιστοίχησης πλακιδίων παζλ» θα μπορούσε να εκπαιδεύσει και τα δύο μάτια να εργάζονται ταυτόχρονα, χωρίς να τεμπελιάζει κάποιο από τα δύο.
Δοκιμή με Tetris που εφαρμόστηκε σε 18 ενήλικες, λειτούργησε καλύτερα από τα συμβατικά μέτρα που εφαρμόζονται για την «επιδιόρθωση» της…τεμπελιάς που μπορεί να εμφανίζει κάποιο μάτι έναντι του «καλού» ματιού.
Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να ελέγξουν αν το Tetris αποτελεί καλό τρόπο θεραπείας και για παιδιά με την ίδια κατάσταση.
Εκτιμάται ότι ένα στα 50 παιδιά έχει «τεμπέλικο μάτι», μια κατάσταση γνωστή ιατρικά ως αμβλυωπία. Αυτό συμβαίνει όταν η όραση στο ένα μάτι δεν αναπτύσσεται σωστά και συχνά συνοδεύεται από στραβισμό , όπου τα μάτια δεν κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης στο αδύναμο μάτι. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί προσπαθούν να παρέμβουν όσο πιο νωρίς γίνεται.
Κανονικά, η θεραπεία που εφαρμίζεται είναι η κάλυψη του «καλού» ματιού με ένα patch, έτσι ώστε το παιδί να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερο το τεμπέλικο μάτι του. Όμως, το παιδί είναι αναγκασμένο να φορά το patch για μεγάλο μέρος της ημέρας, κατά τη διάρκεια πολλών μηνών, κάτι που μπορεί να είναι απογοητευτικό και δυσάρεστο.
Μάθηση μέσα από το παιχνίδι
Ο Δρ Robert Hess και οι συνεργάτες του στο Μόντρεαλ έθεσε ως στόχο να διερευνήσουν κατά πόσον μια διαφορετική προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Εφοδισμένοι, λοιπόν, με ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιά βίντεο, έστησαν ένα πείραμα που θα μπορούσε να κάνει και τα δύο μάτια να εργάζονται ταυτόχρονα.
Εννέα εθελοντές με αμβλυωπία κλήθηκαν να φορούν τα γυαλιά για μια ώρα την ημέρα κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ έπαιζαν Tetris.
Τα ειδικά γυαλιά επέτρεπαν στο ένα μάτι να βλέπει μόνο τα πλακίδια που πέφτουν, ενώ το άλλο μάτι μπορούσε να δει μόνο τα πλακίδια που συσσωρεύονταν στο έδαφος.
Για λόγους σύγκρισης, μια άλλη ομάδα από εννέα εθελοντές με αμβλυωπία κλήθηκαν να φορέσουν παρόμοια γυαλιά, αλλά έχοντας καλυμμένο το καλό τους μάτι και να παρακολουθήσουν όλο το παιχνίδι μόνο μέσα από το τεμπέλικο μάτι τους.
Στο τέλος των δύο εβδομάδων, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν και τα δύο τους μάτια είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στην όρασή τους σε σύγκριση με την ομάδα ασθενών που έπαιξαν Tetris με καλυμμένο το ένα τους μάτι.
Τα patch μπορεί να αποτελούν εμπόδιο
Ο Δρ Hess είπε ότι η θεραπεία θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική για επιδιόρθωση της αμβλυωπίας, ιδίως για τους ενηλίκους, επειδή έχουν την τάση να μην χρησιμοιούν τα patch. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι και άλλα παιχνίδια, πέρα από το Tetris, θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτική δράση: «Όταν και τα δύο μάτια εργάζονται ταυτόχρονα, έχουμε σαφή βελτίωση της όρασης. Είναι πολύ καλύτερα από το να καλύπτουμε ένα μάτι, πολύ πιο ευχάριστο, πιο γρήγορο και φαίνεται να δουλεύει καλύτερα».
Υποστήριξε, δε, ότι η αμβλυωπία είναι στην πραγματικότητα πρόβλημα και των δύο ματιών και ότι η κάλυψη του καλού ματιού μπορεί, τελικά, να εμποδίσει αντί να βοηθήσει το τεμπέλικο μάτι.
Αντίθετα, ο εξαναγκασμός και των δύο ματιών να συνεργαστούν αυξάνει το επίπεδο της πλαστικότητας και της προσαρμοστικότητας στον εγκέφαλο, επιτρέποντας στο αδύναμο μάτι να ξαναμάθει πώς να βλέπει.
Πηγή: healthpress.gr