Μετά από μήνες βαθιάς θλίψης το πρώτο χαμόγελο ανθίζει στο πρόσωπο της νεαρής γυναίκας. Για πολλά χρόνια υπέφερε από μείζονα κατάθλιψη και πολλές φορές προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή της.
Το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων χρόνων το πέρασε σε παθητική κατάσταση στον καναπέ του σπιτιού της. Τώρα αυτή η νέα γυναίκα καθώς και έξι ακόμη ασθενείς έχει βρει ξανά την χαρά της ζωής, ταξιδεύει και γελά…
Και όλα αυτά χάρη σε μια νέα θεραπεία εν τω βάθει διέγερσης του εγκεφάλου για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης που διενεργείται από τους νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.
Οι ερευνητές εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στην έσω δέσμη του πρόσθιου εγκεφάλου στον εγκέφαλο των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για τους έξι από τους επτά ασθενείς και διατηρούνταν ακόμη μετά από 18 μήνες όταν οι ασθενείς επανεξετάστηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας δεν είναι βραχύχρονη.
Να σημειωθεί ότι η μέθοδος εμφύτευσης ηλεκτροδίων στο κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου δεν είναι καινούργια. Έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν με καλά αποτελέσματα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή είναι η πρώτη φορά που τα ηλεκτρόδια εμφυτεύονται σε άλλο τμήμα του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου (στην έσω δέσμη του πρόσθιου εγκεφάλου) και όπως φαίνεται η επιλογή του νέου σημείου οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη και γρηγορότερη ανταπόκριση περισσότερων ασθενών στη θεραπεία σε ποσοστό 85% συγκριτικά με το 50% των προηγούμενων θεραπειών.
«Προφανώς έχουμε έρθει πιο κοντά σε μια κρίσιμη δομή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την σοβαρή κατάθλιψη» εξηγεί ο ψυχίατρος Thomas Schlapfer καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Πηγή: vita.gr