Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή μπορεί τελικά να μην είναι τόσο φιλική με το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα σε περίπου 2000 Γάλλους. Οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν κατά πόσο μια διατροφή που είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας, είναι εξίσου ωφέλιμη – δηλαδή πράσινη – και για τον πλανήτη, όσον αφορά τις εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου.
Συνολικά η παραγωγή τροφίμων – συμπεριλαμβανομένου του κτηνοτροφικού εξοπλισμού και της μεταφοράς τους – εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 15-30% των εκπομπών των αέριων του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.
Από τα παραγόμενα τρόφιμα είναι γεγονός ότι η παραγωγή κρέατος (οι κτηνοτροφικές μονάδες) συμβάλλουν σε μεγαλύτερες εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου σε σχέση με την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Αγρονομίας με έδρα τη Μασσαλία επιβεβαίωσαν ότι για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος εκπέμπονται στο περιβάλλον 1600 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα 14 φορές υψηλότερη από εκείνη που παράγεται κατά την παραγωγή φρούτων και λαχανικών και δυόμισι φορές περισσότερη από εκείνη που παράγεται κατά την παραγωγή ψαριού, χοιρινού και πουλερικών.
Από την άλλη μεριά, όμως όταν εξέτασαν πόσα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται ανά 100 θερμίδες του εκάστοτε τροφίμου, τότε τα στοιχεία διαφοροποιήθηκαν. Παρότι το κρέας εξακολούθησε να βρίσκεται πρώτο στην δυσμενή αυτή κατάταξη με 857 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 θερμίδες κρέατος, εντούτοις αυτή τη φορά η διαφορά του από τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν τριπλάσια (και όχι 14πλάσια).
Επίσης, όταν οι ερευνητές εξέτασαν πόσες ακριβώς θερμίδες προσλάμβαναν οι ερωτηθέντες από τα τρόφιμα που κατανάλωναν διαπίστωσαν με έκπληξη, ότι η διατροφή όσων κατανάλωναν κυρίως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια συσχετιζόταν με εξίσου υψηλά επίπεδα εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου συγκριτικά με τη διατροφή εκείνων που κατανάλωναν τρόφιμα «χειρότερης» ποιότητας όπως γλυκά και αλμυρά τρόφιμα, καθώς και κόκκινο κρέας.
Η εξήγηση των ερευνητών είναι ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων για να χορτάσουν σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν κυρίως κρεατικά. Επομένως οι μεγαλύτερες ποσότητες υγιεινών τροφίμων «αναπληρώνουν» το κενό των εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου.
Τα ευρήματα της ανάλυσης θεωρούνται ενδιαφέροντα επειδή αλλάζουν την μέχρι πρότινος στερεότυπη εικόνα ότι η παραγωγή κρέατος – κυρίως κόκκινου – οδηγεί στις μεγαλύτερες εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου. Από την άλλη μεριά, όμως πολλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η εικόνα είναι πιο σύνθετη και τονίζουν ότι είναι πιθανό οι υπολογισμοί και οι αντιστοιχίες που έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας να μην είναι και τόσο ρεαλιστικοί.
Πηγή: vita.gr