Την καθιέρωση της χορήγησης αντιβιοτικών σε νέες μητέρες αμέσως μετά τη γέννα προτείνουν Βρετανοί επιστήμονες, μετά τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει πως πολλές γυναίκες θα μπορούσαν έτσι να αποφύγουν τις επώδυνες και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χορήγηση αντιβιοτικών μετά τη γέννα μειώνει σχεδόν στο μισό αυτές τις λοιμώξεις, ιδίως για όσες γυναίκες γεννούν το μωρό με υποβοηθούμενο τοκετό, κυρίως με εμβρυουλκό ή βεντούζα, που μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάριαν Νάιτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Telegraph, έκαναν κλινική μελέτη σε 27 μαιευτήρια με 3.420 γυναίκες, χωρισμένες τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία (1.715) πήραν αντιβιοτικό αμέσως μετά τον τοκετό, ενώ η άλλη (1.705 γυναίκες) πήραν ψευδοφάρμακο (placebo).
Διαπιστώθηκε ότι κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό μόνο μία στις δέκα γυναίκες (11%) από όσες είχαν πάρει αντιβιοτικό (αμοξυκιλλίνη) έπαθε λοίμωξη, ενώ το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (19%) μεταξύ των γυναικών που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο. Μεταξύ όσων γυναικών έπαθαν κάποια λοίμωξη, υπήρξε μείωση 56% στις επικίνδυνες περιπτώσεις σήψης στην ομάδα των αντιβιοτικών (0,6%) σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα (1,5%).
Συνολικά και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η χρήση αντιβιοτικών ήταν μικρότερη στην πρώτη ομάδα, καθώς στη συνέχεια λιγότερες γυναίκες χρειάστηκαν αντιβιοτικά, σε σχέση με εκείνες της δεύτερης ομάδας. Εκτιμήθηκε ότι για κάθε 100 επιπρόσθετες δόσεις αντιβιοτικών ως προληπτικό μέτρο μετά τη γέννα, 168 δόσεις αντιβιοτικών θα μπορούσαν αργότερα να αποφευχθούν λόγω λιγότερων λοιμώξεων. Υπολογίσθηκε ότι αν υιοθετείτο πολιτική καθολικής χορήγησης αντιβιοτικών αμέσως μετά τον τοκετό, θα επιτυγχανόταν μια μείωση κατά 17% στη συνολική χρήση τους από τις νέες μητέρες.
«Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντιβιοτικά, καθώς και άλλων οργανισμών, που δεν συνιστούν την προληπτική χρήση ρουτίνας των αντιβιοτικών στους υποβοηθούμενους τοκετούς» δήλωσε η δρ Νάιτ.
Οι λοιμώξεις μετά τη γέννα αποτελούν σοβαρή αιτία ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες παθαίνει κάποια λοίμωξη μετά από υποβοηθούμενο τοκετό. Στις ανεπτυγμένες χώρες τέτοιες λοιμώξεις ευθύνονται για περίπου το 5% των θανάτων μητέρων.
Το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Βρετανίας αναμένεται να αναθεωρήσει έως το τέλος του 2019 τις συστάσεις του μετά τη νέα έρευνα.