«Όπλο» ενάντια στην κατάθλιψη, την αϋπνία, ακόμα και στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να αποτελέσει η γιόγκα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχιατρικής Μουραλί Ντοραϊσγουάμι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», έκαναν μια συστηματική αξιολόγηση άνω των 100 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στην επίδραση της γιόγκα στις ψυχικές παθήσεις.
Η γιόγκα, μια πανάρχαια ινδική πρακτική, με μια παράδοση έως 5.000 ετών, είναι πολύ δημοφιλής σήμερα σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα). Για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους έλκονται από τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής και θεραπείας, θεωρείται πλέον μια από τις καλύτερες ολιστικές μεθόδους σωματικής και ψυχικής υγείας.
Όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακριβώς «επειδή η γιόγκα έχει εξελιχτεί σε ένα τέτοιο πολιτισμικό φαινόμενο, έχει γίνει δύσκολο να διακρίνουν οι γιατροί και οι ασθενείς την αλήθεια από την υπερβολή, όσον αφορά τα οφέλη της». Με στόχο να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις μέχρι σήμερα σχετικές επιστημονικές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως η άσκηση της γιόγκα παρέχει οφέλη για σχεδόν όλες τις ψυχικές/νοητικές διαταραχές.
Ο Μουραλί Ντοραϊσγουάμι ανέφερε ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της αρχαίας ινδικής πρακτικής. Όπως είπε, η γιόγκα είναι «πολλά υποσχόμενη» αναφορικά με τις ψυχιατρικές διαταραχές και, όταν εξασκείται από τους ασθενείς, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και στην πρόληψή τους.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει στοιχεία-κλειδιά του ανθρώπινου σώματος, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ψυχική/νοητική υγεία, δρώντας βιοχημικά με παρόμοιους τρόπους με φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή η ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει βρει ότι η γιόγκα επηρεάζει το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών, της εσωτερικής χρόνιας φλεγμονής του οργανισμού, του στρες των κυττάρων λόγω οξείδωσης, του επιπέδου των λιπιδίων (χοληστερόλη) κ.α.
Η κατάθλιψη πλήττει πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μολονότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βοηθούν πολλούς, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανεπαρκή ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Οργανισμού το 60% των ασθενών συνεχίζουν να έχουν κατάθλιψη ένα χρόνο μετά τη σχετική φαρμακευτική αγωγή.
Γι’ αυτό τον λόγο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες, μεταξύ αυτών και για μη φαρμακευτικές, όπως η γιόγκα. Μάλιστα, όπως είπαν, η περαιτέρω έρευνα πάνω στα οφέλη της γιόγκα θα μπορούσε να θεωρηθεί παγκόσμια προτεραιότητα. «Αν η υπόσχεση της γιόγκα για την ψυχική/νοητική υγεία είχε βρεθεί σε ένα φάρμακο, αυτό θα έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουραλί Ντοραϊσγουάμι.
Σύμφωνα με την έρευνα, η γιόγκα, μεταξύ άλλων, έχει λιγότερες παρενέργειες, σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ είναι πια εύκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτήν στην περιοχή του. Από την άλλη, οι ερευνητές, αναγνωρίζουν ότι οι έως τώρα μελέτες πάνω στη γιόγκα έχουν βασιστεί σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, γι’ αυτό μελλοντικά θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα, σε βάθος χρόνου και με αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές, προτού η γιόγκα προωθηθεί πιο επίσημα ως θεραπευτική τεχνική για τους ψυχικά πάσχοντες.