Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης την εβδομάδα 11-17 Φεβρουαρίου 2019 (την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δηλωθεί συνολικά 56 θάνατοι) ανεβάζοντας σε 74 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Οι 64 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 49 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Από τα 72 κρούσματα (97,3%) απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, και από τα 2 (2,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 59 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών 50 (84,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και 9 (15,3%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Σημειώνεται ότι τα 64 (86,5%) από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά έχουν καταγραφεί 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 36 (14%).
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα, παρόμοια με την προηγούμενη εβδομάδα και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Τονίζουν όμως ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη, όσο και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο.