Είναι ύπουλη και συχνά διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια ανοιχτών χειρουργείων για άλλους λόγους, αφού δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.
Σύμφωνα με μελέτες, το 20-50% των γυναικών που χειρουργήθηκαν για πυελικό άλγος αποδείχτηκε ότι έπασχαν από την ασθένεια.
Η ενδομητρίωση δημιουργείται όταν τα κύτταρα του ενδομητρίου μεταφέρονται έξω από την κοιλότητα της μήτρας και προσκολλούνται σε άλλα όργανα της κοιλιάς, ενώ λιγότερο συχνά εστίες της μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα όργανα. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία εντοπίζεται χαρακτηρίζεται ενδοπυελική ή εξωπυελική.
Επειδή μπορεί να «μπλοκάρει» τις σάλπιγγες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες υπογονιμότητας. Πόνος πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσπαρευνία και αίσθημα κούρασης είναι μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας, που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κληρονομικότητα.
Η φαρμακευτική ή ορμονική θεραπεία μπορεί να επιφέρει προσωρινή βελτίωση του πόνου, ωστόσο πολλές φορές για τη διάγνωση και τη λύση του προβλήματος απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.
Πηγή: myworld.gr