Για «απόπειρα εντυπωσιασμού η οποία απέχει από την ουσία του προβλήματος» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στην κόντρα του με τους γιατρούς για τη συνταγογράφηση με φόντο το θέμα ασφάλειας των γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων.
Σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η στρατηγική ευρείας χρήσης γενόσημων φαρμάκων (σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 80%) αποτελεί στόχο πολλών ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) και επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 50% των φαρμάκων που χορηγούνται στην Ελλάδα να είναι αντίγραφα.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί υποστηρίζουν η χρήση των γενόσημων ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και καταγγέλλουν ότι τα αντίγραφα φάρμακα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν προηγηθεί επαρκείς μελέτες με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς των Δημόσιων νοσοκομείων.
Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) κάνει λόγο για «επικίνδυνη πολιτική που ακολουθείται στο χώρο του φαρμάκου» καθώς- όπως υπογραμμίζει- τα φθηνά γενόσημα φάρμακα αφενός θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και αφετέρου επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία αντί να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων.
Καλεί επίσης τον υπουργό Υγείας να απαντήσει για το πού κατασκευάζονται τα ενέσιμα γενόσημα που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία και για το αν έχουν ελεγχθεί επαρκώς ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
«Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του Νόμου.
Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.