Σε αρκετά μικρότερη ηλικία παθαίνουν έμφραγμα οι καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για έμφραγμα ή στηθάγχη, δηλαδή πόνο στο στήθος που προκαλείται από την μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά και θεωρείται πρόδρομο σύμπτωμα του εμφράγματος.
Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες μη καπνιστές ήταν 64 ετών κατά μέσο όρο τη στιγμή του εμφράγματος, ενώ οι καπνιστές 55, δηλαδή εννέα έτη πιο νέοι. Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες ηλικίες ήταν 70 ετών για τις μη καπνίστριες και 57 για τις καπνίστριες (ακόμα μεγαλύτερη διαφορά της τάξης των 13 ετών).
Αυτή η «ψαλίδα» παρατηρείται παρόλο που στο δείγμα της έρευνας οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο νεαρότερης ηλικίας και είχαν γενικά λιγότερα προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη του λεγόμενου «παράδοξου του καπνιστή», δηλαδή του γεγονότος ότι οι καπνιστές ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά το αμέσως επόμενο εξάμηνο μετά το έμφραγμά τους σε σχέση με τους καπνιστές (κάτι που εξηγείται με βάση την πιο νεαρή ηλικία τους και τη γενικότερη καλύτερη κατάσταση της υγείας τους κατά τη στιγμή του εμφράγματος, άρα είχαν λιγότερους παράγοντες κινδύνου).
Έτσι, οι μη καπνιστές πέθαναν κατά το επόμενο εξάμηνο σε ποσοστό 5% οι άνδρες και 8% οι γυναίκες, έναντι ποσοστών 3% και 6% αντίστοιχα για τους καπνιστές. Όμως αυτό το «παράδοξο» δεν διαρκεί για πολύ.
«Οι άνθρωποι που καπνίζουν, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, μια δεκαετία ή και περισσότερο πιο νωρίς από τους μη καπνιστές», δήλωσε ο καρδιολόγος Γκρεγκ Φονάροου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες και επεσήμανε ότι, όπως δείχνει η νέα έρευνα,«είναι δυνατό, αν κανείς καπνίζει, να πάθει έμφραγμα, παρόλο που δεν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου».
«Ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κανείς τη συνήθεια του καπνίσματος», τόνισε ο Χάου και επεσήμανε ότι «ακόμα και μετά από λίγες μέρες διακοπής του τσιγάρου, υπάρχει μείωση στον κίνδυνο εμφράγματος. Αν μάλιστα περάσουν ένα με δύο χρόνια που έχει πια κανείς σταματήσει το κάπνισμα, τότε ο μεγαλύτερος πρόσθετος κίνδυνος για έμφραγμα έχει εξαφανιστεί. Υπάρχει λοιπόν άμεσο όφελος και αυτό αυξάνει, όσο περνάει ο χρόνος». Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι πιθανότερο σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές να πάθουν κι άλλο έμφραγμα ή να εμφανίσουν άλλα καρδιολογικά προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες μετά το πρώτο έμφραγμα ή την αρχική στηθάγχη. Σύμφωνα με το Φοναρόου, αυτό δείχνει ότι οι κίνδυνοι του καπνίσματος, όσον αφορά την καρδιά, είναι τελικά ακόμα μεγαλύτεροι για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες.