Την πρόθεσή του να εξαλείψει την επιδημία του AIDS, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αντιρετροϊκές θεραπείες έως το 2020, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Λίγο λιγότεροι από αυτούς που ζουν με τον ιό HIV έχουν σήμερα πρόσβαση στις αγωγές αυτές.
«Κάθε πέντε χρόνια υπερδιπλασιάζουμε τον αριθμό των προσώπων που υποβάλλονται στη σωτήρια θεραπεία», δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS).
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UNAIDS που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS την 1η Δεκεμβρίου, 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονταν σε αντιρετροϊκές αγωγές τον Ιούνιο του 2015, έναντι μόλις 7,5 εκατομμυρίων το 2010 και 2,2 εκατομμυρίων το 2005. «Ο κόσμος σταμάτησε και ανέτρεψε τη μετάδοση του ιού», εκτιμά η UNAIDS χαιρετίζοντας την «εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί».
Το 2014, οι θάνατοι που οφείλονταν στο AIDS μειώθηκαν κατά 42% από την κορύφωση που είχαν καταγράψει το 2004, απόδειξη ότι η διεύρυνση της πρόσβασης στις θεραπείες σώζει ζωές. «Πρόοδος επιτεύχθηκε σε κάθε περιοχή του κόσμου. Ωστόσο ο ρυθμός είναι πολύ βραδύς», δήλωσε ο Σιντιμπέ.
Η UNAIDS φοβάται μήπως υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας, αν οι χώρες δεν καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να αποτρέψουν νέες λοιμώξεις, παρότι ο αριθμός τους υποχώρησε περισσότερο από 35% μεταξύ 2000 και 2014.
Συνολικά, 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Αφρική, ζούσαν με το AIDS σε όλο τον κόσμο πέρυσι. Μεταξύ 2000 και 2014, οι νέες λοιμώξεις αυξήθηκαν στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας (+30%) καθώς και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (+26%).
Η UNAIDS κατάρτισε έναν κατάλογο χωρών «κατά προτεραιότητα», οι οποίες καταγράφουν το 90% των νέων κρουσμάτων και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ώστε να τεθεί τέρμα στην επιδημία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της, 31,9 δισεκατομμύρια δολάρια θα απαιτούνται κάθε χρόνο έως το 2020 για την αντιμετώπιση του AIDS.
Προκειμένου να εξαλειφθεί η επιδημία το 2030, ο ΟΗΕ έθεσε ενδιάμεσους στόχους για το 2020 χρησιμοποιώντας τον τύπο «90-90-90»: το 90% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV πρέπει να το γνωρίζουν, το 90% αυτών που γνωρίζουν την κατάσταση τους πρέπει να ακολουθούν θεραπευτική αγωγή, το 90% αυτών που υποβάλλονται σε θεραπεία πρέπει να δουν το ιικό τους φορτίο να μειώνεται σε σημείο που να είναι μη ανιχνεύσιμο.