Η Κροατία ενέκρινε την ιατρική χρήση της μαριχουάνας θέτοντας σήμερα σε ισχύ έναν κανονισμό του υπουργείου Υγείας ο οποίος επιτρέπει την πώληση προϊόντων και φαρμάκων με βάση το ναρκωτικό αυτό σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.
Αυτά τα προϊόντα και τα φάρμακα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (THC) –η κύρια ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας–, θα μπορούν πλέον να συνταγογραφούνται από γιατρούς, βάσει γνωμοδοτήσεων από πολλούς ειδικούς, σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία και το AIDS.
Στη βάση αυτής της κανονιστικής ρύθμισης, η διάρκεια της συνταγής δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες και η συνταγογραφούμενη ποσότητα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 7,5 γραμμάρια.
Οι συζητήσεις για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς λόγους εντάθηκαν πέρυσι μετά τη σύλληψη ενός άνδρα από τη Ριέκα (βορειοδυτική Κροατία) που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και καλλιεργούσε κάνναβη στον κήπο του.
Ο άνδρας αυτός, στην κατοικία του οποίου η αστυνομία κατέσχεσε 20 κιλά μαριχουάνας, υποστήριξε πως την χρησιμοποιούσε για να παράγει λάδι κάνναβης, ένα προϊόν που τον βοηθούσε να μετριάζει τα συμπτώματα της νόσου του.
Η περίπτωσή του ενθάρρυνε ενώσεις ασθενών και γιατρών να μιλήσουν δημόσια για τη χρήση για ιατρικούς σκοπούς προϊόντων με βάση την κάνναβη.
Το υπουργείο Υγείας δημιούργησε μια επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να εξετάσει το θέμα και η οποία συνέστησε την υιοθέτηση της κανονιστικής ρύθμισης που επιτρέπει την ιατρική χρήση της μαριχουάνας.
Μέχρι τώρα, δεν μπορούσε κάποιος να βρει λάδι κάνναβης παρά μόνο στη μαύρη αγορά, στην τιμή των 300 έως 600 ευρώ τα 10 γραμμάρια. Κατά μέσο όρο, μια τρίμηνη θεραπεία απαιτεί τη χρήση 60 γραμμαρίων λαδιού κάνναβης, σύμφωνα με τον Τύπο.
Το κροατικό υπουργείο Υγείας υπογράμμισε πως 12 από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.
Στην Κροατία, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 2013, η μαριχουάνα παραμένει ωστόσο παράνομη.