Κυριολεκτικά στον ύπνο μας «πιάνουν» οι αρρώστιες, μιας και σύμφωνα με σχετική έρευνα το μαξιλάρι είναι το τέλειο έδαφος ανάπτυξης ασθενειών.
Συγκεκριμένα μέχρι και το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού μπορεί να αποτελείται από έντομα, νεκρό δέρμα, ακάρεα και τα περιττώματα αυτών. Επίσης το κρεβάτι και γενικά το υπνοδωμάτιο, με τον αέρα που περιέχει, αποτελεί πηγή των μικροβίων MRSA και C.diff, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γρίπη, την ανεμοβλογιά, μέχρι και τη λέπρα.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές, στις οποίες ανακαλύφθηκαν στα μαξιλάρια μέχρι και τα μικρόβια E.coli. Επίσης και άλλα που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ο υπεύθυνος για τις δοκιμές δρ. Arthur Tucker, επισήμανε πως τα πιο επικίνδυνα μέρη είναι τα νοσοκομεία και τα σπίτια που βρίσκονται σε τροπικά κλίματα.
Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Barts and London NHS Trust με επικεφαλή τον Tucker, μελετήθηκαν όλα τα μαξιλάρια των ασθενών. Οι γιατροί ανακάλυψαν πάνω από ένα εκατομμύριο hominus Staphylococcus ανά χιλιοστόλιτρο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όμως ο Tucker προειδοποιεί πως τα μικρόβια αυτά, δεν περιορίζονται μόνο στα νοσοκομειακά μαξιλάρια, αλλά βρίσκουν φωλιά και στα «σπιτικά». Ειδικά αν τα μαξιλάρια δεν πλένονται τακτικά, τότε η αναπαραγωγή τους είναι δεδομένη και με γρήγορους ρυθμούς. Στη συνέχεια τονίζει πως μια καθαρή μαξιλαροθήκη δεν είναι πάντα αρκετή. Μπορεί να μυρίζει ωραία και να φαίνονται όλα καθαρά, αλλά ο γιατρός υπογραμμίζει πως το θέαμα από μέσα δεν είναι και τόσο ελκυστικό.
Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να αλλάζουμε τακτικά τα μαξιλάρια μας, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Όμως επειδή δε μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια τακτική αγορά, μπορούν να πλένουν, εάν έχουν συνθετικά ή πουπουλένια μαξιλάρια, μια φορά το μήνα. Έτσι ο κίνδυνος περιορίζεται, αλλά πάντα τα ακάρεα και όλα τα μικρόβια παραμονεύουν.
Πηγή: mednutrition