Το κάπνισμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας και άλλων σοβαρών ψυχικών ασθενειών, υποστηρίζουν επιστήμονες.
Σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet Psychiatry, μια ομάδα βρετανών ερευνητών τονίζει τις στατιστικές τάσεις, που υποδηλώνουν ότι τα τσιγάρα μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα διάγνωσης για ψύχωση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νικοτίνη παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στην ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές.
Γιατροί είχαν επισημάνει κατά το παρελθόν το γεγονός, ότι οι άνθρωποι με ψυχωτικές ψυχικές ασθένειες είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι πάσχοντες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τα άγχη και τις αγωνίες τους.
Η τελευταία αυτή έρευνα υποστηρίζει, για πρώτη φορά, ότι η σχέση αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αιτιώδης.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από σχεδόν 290.000 ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι πάσχουν από ψύχωση είναι πιο πιθανό να καπνίζουν επειδή η συνήθειά τους αυτή –σε συνδυασμό με άλλες γενετικές και περιβαλλοντικές επιρροές- έχει προκαλέσει το πρόβλημά τους.
Ο Dr James MacCabe, μέλος της επιστημονικής ομάδας από το πανεπιστήμιο King’s College London, δήλωσε σχετικά: «Παρότι είναι πάντα δύσκολο να προσδιοριστεί η κατεύθυνση της αιτιότητας, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ψύχωσης, και να μην απορριφθεί απλώς ως συνέπεια της νόσου».
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 61 έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν 15.000 καπνιστές και 273.000 μη καπνιστές. Βρήκαν, ότι το 57% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για περιστατικό ψύχωσης ήταν καπνιστές.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι, κατά μέσο όρο, οι καθημερινοί καπνιστές εμφάνισαν ψύχωση περίπου ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι οι μη καπνιστές.
Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι αυτό δείχνει μόνο μια στατιστική σχέση και δεν αποδεικνύει κάτι ως προς το τι είναι αυτό που περιέχεται στον καπνό, που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά προς την εμφάνισης ψυχικών ασθενειών, σημειώσει το δημοσίευμα. Αλλά, κάνοντας εικασίες σχετικά με τα πιθανά αίτια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τη ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που παίζει ρόλο στον τρόπο που ο εγκέφαλος βιώνει συναισθήματα.