Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν στα καρδιακά νοσήματα τόσο σε ελλαδικό επίπεδο, όσο και αυτά που καταγράφονται στο Νοσοκομείο Βόλου. Κάθε χρόνο ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται 400 – 500 θάνατοι, ενώ στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύονται περίπου 400 – 450 οξέα στεφανιαία σύνδρομα το χρόνο, τα μισά εμφράγματα και τα άλλα ασταθή στηθάγχη. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Βόλο σε ημερίδα Καρδιολογίας.
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας πραγματοποιεί και το 2011 το πανελλήνιο πρόγραμμα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης κι αυτή τη φορά ο Βόλος είναι η πόλη που επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τις εργασίες του.
Ο Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε για τις εξελίξεις στη στεφανιαία νόσο και στην επεμβατική της θεραπεία, ενώ έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα για τα καρδιακά νοσήματα.
«Τα καρδιολογικά περιστατικά στην Ελλάδα είναι αυξημένα και το ζητούμενο είναι ότι ο αριθμός τους δεν έχει πέσει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δυστυχώς είμαστε στις πρωτοπόρες χώρες, ενώ θα έπρεπε να είμαστε τελευταίοι στη λίστα, λόγω της μεσογειακής διατροφής και του κλίματος. Η καθημερινή όμως συμπεριφορά μας αναφορικά με την ποιότητα ζωής και κυρίως το κάπνισμα μάς κατεβάζει στην κλίμακα, αντί να έχουμε τα λιγότερα καρδιολογικά περιστατικά», υπογράμμισε ο Καθηγητής.
Μιλώντας ο ίδιος με αριθμούς τόνισε πως ανά 100.000 πληθυσμό καταγράφονται περίπου 400 – 500 θάνατοι το χρόνο, παρά τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Καρδιολογία.
Οι νόσοι «της καρδιάς» σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό δεν κάνουν διακρίσεις στο φύλο, όμως οι γυναίκες προστατεύονται από τη στεφανιαία νόσο έως και την κλιμακτήριο, μετά πληρώνουν «το φόρο» που πληρώνουν και οι άνδρες, καθώς παύει η ορμονολογική προστασία.
Η εικόνα στο Νοσοκομείο Βόλου
Σταθερά υψηλός είναι ο αριθμός των στεφανιαίων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κ. Θεμιστοκλή Τσακνάκη.
Στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύονται περίπου 400 – 450 οξέα στεφανιαία σύνδρομα το χρόνο, τα μισά εμφράγματα και τα άλλα ασταθή στηθάγχη (προεμφραγματική κατάσταση), ενώ το Νοσοκομείο συνεργάζεται με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για στεφανιογραφίες ή αγγειοπλαστικές και μπαλονάκι.
Ο κ. Τσακνάκης σημείωσε πως η στελέχωση της Κλινικής είναι επαρκής και το προσωπικό μπορεί να αντιμετωπίσει τα 21 κρεβάτια της Καρδιολογικής Κλινικής και τα οχτώ κρεβάτια της Μονάδας Εμφραγμάτων.
Αναφορικά με τις ελλείψεις ο Διευθυντής της Καρδιολογικής μίλησε για τον στεφανιογράφο, τονίζοντας πως μπορεί το Νοσοκομείο να μην έχει αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η προμήθειά του οπότε και αναμένεται στα προσεχή χρόνια να υπάρχει η δυνατότητα στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής και μπαλονάκι στο Βόλο.
Οι απινιδωτές
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, εκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας κ. Γεώργιος Θεοδωράκης μίλησε για το θέμα των απινιδωτών, τονίζοντας πως στην Ελλάδα πάσχουν στην πρωτογενή πρόληψη.
«Υπάρχουν αιφνίδιοι θάνατοι σε ένα γήπεδο ή σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και δεν μπορούμε να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες. Πρέπει ο πληθυσμός να μάθει τεχνικές ανάνηψης και να υπάρχουν εξωτερικοί απινιδωτές σε χώρους όπου συχνάζει πολύς κόσμος για να επιβιώνουν οι ασθενείς. Δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν στα αεροδρόμια.
Βέβαια ο απινιδωτής δεν είναι η λύση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πρόληψη, που συνιστά άσκηση, διακοπή καπνίσματος και σωστή διατροφή», σχολίασε ο ίδιος.
Να σημειωθεί πως το επιστημονικό πρόγραμμα διεξάγεται στο ξενοδοχείο VALIS στην Αγριά και οι εργασίες του θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Πηγή: taxydromos.gr