Ο έρωτας κάνει καλό, λένε και, όπως φαίνεται, αυτό έχει και επιστημονική βάση. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να είσαι ερωτευμένος, να βρίσκεσαι μέσα σε ευτυχισμένες σχέσεις, είναι υγιές για την καρδιά», είπε στη «New York Post» η δρ Τζόι Γκέλμπμαν, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian και στο Weill Cornell Medicine.

«Μια σχέση αγάπης πράγματι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ωκυτοκίνης και να μειώσει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, πράγμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε.

Η ωκυτοκίνη, γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης», απελευθερώνεται στον εγκέφαλο μέσω της σωματικής επαφής, όπως η αγκαλιά, το φιλί και το σεξ. Ενδυναμώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης, ενώ μειώνει το άγχος, που ευθύνεται για προβλήματα στην καρδιά.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που οι επιστήμονες κάνουν συσχέτιση της ωκυτοκίνης και της καλής υγείας του οργανισμού. Μελέτη του 2019 έδειξε ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να καταστείλει, ακόμα και να αναστρέψει τη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στις αρτηρίες, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου (CAD).

Άγιος Βαλεντίνος

Η ωκυτοκίνη μπορεί επίσης να διεγείρει την αναγέννηση των καρδιομυοκυττάρων, των καρδιακών μυϊκών κυττάρων, καθιστώντας τη δυνητικά ικανή να επανορθώσει τον καρδιακό ιστό μετά από ένα συμβάν όπως ένα έμφραγμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022.

Υπάρχει, μάλιστα, και ορολογία σχετική η οποία αναφέρεται ως το «φαινόμενο του γάμου» και υποδηλώνει μειωμένη πιθανότητα εμφράγματος στους παντρεμένους άνδρες. Κι όμως, όσο παράξενο κι αν ακουστεί σε πολλούς που πιστεύουν το αντίθετο, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άγαμοι είχαν 45% υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών θανάτων σε σύγκριση με τους παντρεμένους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αγάπη και ο έρωτας επηρεάζουν θετικά την υγεία της καρδιάς, αλλά και συνολικά της υγείας του κάθε ανθρώπου.