Εκατομμύρια Βρετανοί κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι εμβολιασμένοι, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι φόβοι έχουν ενταθεί ότι τους προσεχείς μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αύξηση κρουσμάτων γρίπης, μια νέα παραλλαγή του Covid και λοιμώξεις από RSV.

Για τον λόγο αυτό, το NHS προσφέρει εμβόλια σε άτομα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αν νοσήσουν από έναν εκ των ιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη και παχυσαρκία.

Υπάρχουν 2,8 εκατομμύρια άτομα που είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο κατά του Covid και 4,2 εκατομμύρια για το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά οι δημόσιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι πολλοί δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση.

Ίωση

Σύμφωνα με την Daily Mail παρά τα νέα δεδομένα που δείχνουν ότι 18.000 άτομα πέθαναν από γρίπη τα τελευταία δύο χρόνια, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι έως και ένα στα τέσσερα άτομα υψηλού κινδύνου, ενδέχεται να απορρίψουν εντελώς τον εμβολιασμό.

Σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Βρετανοί θεωρούνται πλέον νοσογόνα παχύσαρκοι, γεγονός που σημαίνει ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) τους είναι 40 ή υψηλότερος.

Οι άνθρωποι που είναι νοσογόνα παχύσαρκοι είναι επιλέξιμοι για δωρεάν εμβόλιο κατά του Covid και της γρίπης, σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS. Προς το παρόν δεν θα τους προσφερθεί το εμβόλιο κατά του RSV, αν και οι ηλικιωμένοι το λαμβάνουν.

Ωστόσο, μια έρευνα που διεξήχθη σε 3.000 ενήλικες αποκάλυψε ότι το 25% των ατόμων με υποκείμενες παθήσεις δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται τα εμβόλια.

Παρά το γεγονός αυτό, τα μισά άτομα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου ανησυχούν για την πιθανότητα να νοσήσουν από γρίπη ή Covid-19 τους προσεχείς μήνες.

Κορίτσι τρώει ανθυγειινά φαγητά

«Ένας πληθυσμός που συχνά παραβλέπεται είναι οι άνθρωποι που ζουν με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Γκέιτλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος της Obesity UK, στη Sun.

«Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι είναι επιλέξιμοι για αυτά τα εμβόλια, καθώς το βάρος τους τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Η παχυσαρκία επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, αποδυναμώνει την ανοσοποιητική αντίδραση και αυξάνει την πιθανότητα φλεγμονής, γεγονός που μπορεί να καθιστά τις αναπνευστικές λοιμώξεις πιο σοβαρές», συμπληρώνει.

Η έρευνα διεξήχθη από την Moderna UK και ανατέθηκε στην OnePoll.com.

Ο δρ Φίλιπ Κρουζ, ιατρικός διευθυντής της Moderna UK, δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι από τις ομάδες υψηλού κινδύνου να δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους, ειδικά καθώς μπαίνουμε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Οι αναπνευστικές παθήσεις όπως η Covid-19 και η γρίπη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για αυτές τις ομάδες, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές και νοσηλείες. Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι. Καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να παραμείνουν υγιείς. Μαζί με τα βασικά, όπως η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και η επαρκής ξεκούραση, ο έλεγχος αν είστε επιλέξιμοι για αναπνευστικά εμβόλια θα πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Η δρ Λίντα Τσαρλς-Οζούζου, περιφερειακή διευθύντρια προγραμματισμού του NHS England, πρόσθεσε: «Το χειμερινό πρόγραμμα εμβολιασμού προσφέρει ζωτικής σημασίας προστασία σε εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Σώζει ζωές και βοηθά το NHS μειώνοντας τις νοσηλείες και ανακουφίζοντας τις υπηρεσίες που ήδη είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Άτομα με ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις, έγκυες γυναίκες, βρέφη και ηλικιωμένα άτομα είναι μερικοί από εκείνους που είναι επιλέξιμοι για κάποια ή όλα αυτά τα σωτήρια εμβόλια. Αν προσκληθείτε, σας παρακαλώ, μην καθυστερήσετε – εμβολιαστείτε. Και αν δεν είστε σίγουροι αν είστε επιλέξιμοι ή έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, παρακαλώ μιλήστε με τον γιατρό σας ή τον τοπικό φαρμακοποιό».