Ο ύπνος μπορεί να είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου, αλλά αρκετοί τον παραμελούν ευελπιστώντας να ξεκλέψουν λίγο παραπάνω χρόνο μέσα στη μέρα τους. Εντούτοις, από μια ηλικία κι έπειτα, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνα για τον εγκέφαλο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο έκαναν έρευνα σε βάθος 15 ετών εξετάζοντας 600 ενηλίκους, έγραψε η «New York Post». Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις για την ποιότητα του ύπνου τους και ανά διαστήματα ανανέωναν τις απαντήσεις τους.
Μετά από 15 χρόνια οι επιστήμονες σάρωσαν τον εγκέφαλό τους και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περάσει τα 40 έτη και κοιμούνταν λιγότερο, είχαν πιο γερασμένο εγκέφαλο κατά 1,5 χρόνο, ακόμα και κατά 2,6 έτη.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου νωρίτερα στη ζωή για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός σταθερού προγράμματος ύπνου» ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Kristine Yaffe.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που κοιμάται κάποιος ήταν πιο σημαντικός σε σχέση με την ποιότητα για την υγεία του εγκεφάλου, χωρίς βεβαίως να πρέπει να παραβλεφθεί η σημασία της.
Η Kristine Yaffe δήλωσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως ορισμένες γνωστικές ικανότητες παραμένουν υποβαθμισμένες από τη στέρηση ύπνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απώλεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει μόνιμα συγκεκριμένα γνωστικά συστήματα».