Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ρινικό σπρέι που υπόσχεται ότι προσφέρει προστασία 99,99% κατά διαφόρων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του κορονοϊού, της γρίπης και της πνευμονίας.

Το σκεύασμα ονομάζεται Pathogen Capture and Neutralizing Spray (PCANS) και δημιουργήθηκε από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, με σχετική μελέτη να δημοσιεύεται στο Advanced Materials.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Interesting Engineering το σπρέι λειτουργεί προστατευτικά τόσο κατά των ιογενών όσο και κατά των βακτηριακών παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα πειράματα έγιναν μόνο σε ποντίκια και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το PCANS παγίδευσε διπλάσια σταγονίδια σε σύγκριση με τη φυσική βλέννα μόνο. Ο βασικός συγγραφέας John Joseph ανέφερε ότι το PCANS «σχηματίζει μια γέλη, αυξάνοντας τη μηχανική του αντοχή κατά 100 φορές, σχηματίζοντας ένα στερεό φράγμα. Μπλόκαρε και εξουδετέρωσε σχεδόν το 100% όλων των ιών και βακτηρίων που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, του SARS-CoV-2, του RSV, του αδενοϊού, της πνευμονίας και άλλων».

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι στα ποντίκια που δοκιμάστηκε το σπρέι τα επίπεδα του ιού στους πνεύμονες μειώθηκαν σχεδόν 99,99%, ενώ παρατηρήθηκαν φυσιολογικά επίπεδα φλεγμονωδών κυττάρων και κυτταροκινών, γεγονός που υποδεικνύει αποτελεσματική προστασία από τη μόλυνση.

Μέχρι στιγμής, το σπρέι δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ούτε έχει λάβει σχετική άδεια, αλλά επειδή τα αποτελέσματα ήταν υποσχόμενα, οι ειδικοί αποφάσισαν να διερευνήσουν κατά πόσον το PCANS θα μπορούσε να μπλοκάρει τα αλλεργιογόνα, ανοίγοντας ενδεχομένως νέες δυνατότητες.