Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς για τη Mpox, γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και στη Δύση.

Ο 40χρονος Egide Irambona, που νοσεί από την παραπάνω νόσο, περιέγραψε στο BBC πώς την αντιμετωπίζει, σημειώνοντας ότι στην αρχή «κανείς δεν είχε καταλάβει το παραμικρό».

«Είχα έναν φίλο, που είχε φουσκάλες. Νομίζω ότι το κόλλησα από αυτόν. Δεν ήξερα ότι ήταν Mpox. Ευτυχώς, τα παιδιά μου δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι το έχουν. Η σύζυγός μου, όμως, έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται», είπε ο άνδρας από το Μπουρούντι της κεντρικής Αφρικής.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ασθένεια του προκάλεσε αφόρητους πόνους, δηλώνοντας: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στον λαιμό μου. Ήταν τόσο επώδυνο που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Στη συνέχεια, ο πόνος υποχώρησε εκεί και μεταφέρθηκε στα πόδια μου».

ARCHIVO – En esta imagen sin fecha, proporcionada por el Instituto Nacional de Enfermedades Alérgicas e Infecciosas (NIAID, por sus siglas en inglés) se muestra una micrografía electrónica coloreada de partículas de viruela símica (en rojo) halladas dentro de una célula infectada (azul), cultivada en laboratorio, captada y coloreada en el Centro de Investigación Integrada del NIAID en Fort Detrick, Maryland. (NIAID vía AP, Archivo)

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων – Τα συμπτώματα

Η Mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως ανθρώπους και ζώα. Ανήκει στην ομάδα των ιών που ταξινομούνται ως «γένος Orthopoxvirus». Αυτά συνήθως προκαλούν ασθένεια που μοιάζει με ευλογιά και περιλαμβάνει εξάνθημα με ανυψωμένα εξογκώματα ή φουσκάλες στο δέρμα.

Τα εξογκώματα είναι συχνά γεμάτα με υγρό ή πύον και μπορεί τελικά να σχηματίσουν κρούστα και να επουλωθούν. Η Mpox είναι παρόμοια με την εκριζωμένη ευλογιά και άλλους ιούς ευλογιάς, όπως η ευλογιά και η δαμαλίτιδα.

Ονομάστηκε «ευλογιά των πιθήκων», καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία για ερευνητικούς σκοπούς στη Δανία, το 1958. Το 1970 αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωσης ανθρώπινης νόσησης: σε ένα αγόρι εννέα μηνών, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματος. Το εξάνθημα τελικά σχηματίζει φλύκταινες και ψώρα πριν επουλωθεί.

Η φλύκταινα – η οποία μοιάζει με μεγάλο λευκό ή κίτρινο σπυράκι – είναι ένα μικρό, ανυψωμένο εξόγκωμα στο δέρμα, που είναι γεμάτο με πύον.

Οι λεμφαδένες, που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν επίσης να διογκωθούν, καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη mpox μπορεί να είναι θανατηφόρα.