Η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox μέσα στις «επόμενες ημέρες», προειδοποίησε σήμερα ο ευρωπαϊκός κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την ανακάλυψη στη Σουηδία της νέας, πιο επικίνδυνης, παραλλαγής της νόσου.
«Η επιβεβαίωση της mpox του υποτύπου Clade 1 στη Σουηδία αντανακλά σαφώς την αλληλοσύνδεση του κόσμου μας (…) Είναι πιθανό και άλλα εισαγόμενα κρούσματα του Clade 1 να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στη διάρκεια των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το κρούσμα βρέθηκε στη Στοκόλμη και ο ασθενής μολύνθηκε στη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής
Ένα πρόσωπο, που ζει στην περιφέρεια της Στοκχόλμης, διαγνώσθηκε ως φορέας του -περισσότερο μεταδοτικού και επικίνδυνου- στελέχους Clade 1 του ιού της mpox, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας.
«Το εν λόγω πρόσωπο μολύνθηκε στη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής όπου έχει εκδηλωθεί σημαντική επιδημία mpox του υποτύπου Clade 1», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ολίβια Βίγκτσελ, η προσωρινή επικεφαλής της σουηδικής Αρχής Δημόσιας Υγείας.
Η υπηρεσία δημόσιας υγείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για την παραλλαγή της mpox του στελέχους Clade «1b», η οποία γνωρίζει έξαρση από το Σεπτέμβριο 2023 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί στη Σουηδία δέχθηκε φροντίδα και συστάσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, διαβεβαίωσε η Βίγκτσελ.
«Εκτιμάμε ότι η Σουηδία είναι καλά προετοιμασμένη για να διαγνώσει, να απομονώσει και να διαχειριστεί με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από mpox», πρόσθεσε.
«Το ότι ένα πρόσωπο υποβάλλεται σε θεραπεία για την mpox στη χώρα δεν σημαίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία δημόσιας υγείας.
ECDC: Μικρός προς το παρόν ο κίνδυνος
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θεωρεί προς το παρόν πως ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός, διευκρίνισε.
Η επιδημία, η οποία ξεκίνησε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει τις ιδιαιτερότητές της, κατά πρώτον έναν ιό πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο. Προκαλείται από το στέλεχος Clade 1 και από μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή του, το Clade 1b. Το ποσοστό θνησιότητάς του υπολογίζεται σε 3,6%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της mpox στην Αφρική.
Το Clade 1b κάνει να εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα και αλλοιώσεις σε όλο το σώμα, όταν τα προηγούμενα στελέχη χαρακτηρίζονταν από εξανθήματα εντοπισμένα στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.
Συνολικά 38.465 κρούσματα της mpox, η οποία ήταν παλιά γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2022 σε 16 αφρικανικές χώρες, με 1.456 θανάτους και αύξηση κατά 160% του αριθμού των κρουσμάτων το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την υγειονομική υπηρεσία της Αφρικανικής Ένωσης.
Τι είναι όμως η mpox;
Η Mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως ανθρώπους και ζώα.
Ανήκει στην ομάδα των ιών που ταξινομούνται ως «γένος Orthopoxvirus». Αυτά συνήθως προκαλούν ασθένεια που μοιάζει με ευλογιά και περιλαμβάνει εξάνθημα με ανυψωμένα εξογκώματα ή φουσκάλες στο δέρμα. Τα εξογκώματα είναι συχνά γεμάτα με υγρό ή πύον και μπορεί τελικά να σχηματίσουν κρούστα και να επουλωθούν.
Η Mpox είναι παρόμοια με την εκριζωμένη ευλογιά και άλλους ιούς ευλογιάς όπως η ευλογιά και η δαμαλίτιδα.
Αρχικά ονομάστηκε «ευλογιά των πιθήκων» καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία για ερευνητικούς σκοπούς στη Δανία, το 1958. Το 1970, αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωσης ανθρώπινης νόσησης – ένα αγόρι εννέα μηνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Το 2022, ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του ονόματος «mpox» για την ασθένεια, ώστε να ελαττωθεί το στίγμα και η συσχέτιση με τους πιθήκους, καθώς η ασθένεια μπορεί επίσης να μολύνει τρωκτικά και ανθρώπους.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της mpox περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματος. Το εξάνθημα τελικά σχηματίζει φλύκταινες και ψώρα πριν επουλωθεί.
Η φλύκταινα – η οποία μοιάζει με μεγάλο λευκό ή κίτρινο σπυράκι – είναι ένα μικρό, ανυψωμένο εξόγκωμα στο δέρμα που είναι γεμάτο με πύον.
Οι λεμφαδένες, που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν επίσης να διογκωθούν καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη mpox μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Περίοδος νόσησης και επούλωσης
Συνολικά, μια μόλυνση μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν τρεις έως 21 ημέρες για να εμφανιστούν συμπτώματα μετά την έκθεση στον ιό. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους, από μία έως τέσσερις ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Η mpox μπορεί να αναγνωριστεί δοκιμάζοντας ένα δείγμα υγρού που έχει αφαιρεθεί από το εξάνθημα.
Γιατί έχει κηρυχθεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη λόγω της mpox;
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου εντός της Αφρικής και πέραν αυτής, μετά από συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μια δήλωση έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ έχει σκοπό να παροτρύνει τις υπηρεσίες χορηγών και τις χώρες σε δράση.