Όπως αποδεικνύεται, η κατανάλωση μόνο ενός αλκοολούχου ποτού την ημέρα, είτε είναι μια μπύρα, είτε ένα ποτήρι κρασί ή ένα σφηνάκι από το αγαπημένο σας ποτό, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής σας κατά περίπου δυόμισι μήνες, ισχυρίζεται ένας ειδικός.

Ο Δρ Τιμ Στόκγουελ, του Καναδικού Ινστιτούτου έρευνας χρήσης ουσιών, ανέφερε στην «Daily Mail» ότι όσοι πίνουν περισσότερο από ένα ποτό τη μέρα και πιο συγκεκριμένα περίπου 35 ποτά την εβδομάδα, ενδεχομένως μειώνουν τη διάρκεια ζωής τους κατά δύο χρόνια.

Πρόκειται για ένα «καμπανάκι» για όσους θέλουν να χαλαρώσουν με ένα ποτήρι κρασί μετά από μια κουραστική μέρα, ή για όσους πίνουν ποτάκια περνώντας καλά με φίλους και συναδέλφους.

Το αλκοόλ μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας, τονίζει ο ειδικός.

«Το αλκοόλ είναι το αγαπημένο μας ψυχαγωγικό ναρκωτικό. Το χρησιμοποιούμε για ευχαρίστηση και χαλάρωση και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ακούσουμε είναι ότι προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη», τόνισε.

«Είναι παρήγορο να πιστεύουμε ότι το ποτό κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά δυστυχώς, αυτή η θεωρία βασίζεται σε μια κακή εκτίμηση της επιστήμης».

Δυστυχώς, σύμφωνα με το γιατρό, καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής και οι ισχυρισμοί του γι’ αυτό βασίζονται στην επιστήμη.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, ηπατική νόσο και άλλα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με το CDC, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ υποκύπτουν σε καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ, για το οποίο η «μέτρια» κατανάλωση ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Πέρυσι, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα που ψήφισε νομοσχέδιο που απαιτεί τα μπουκάλια οινοπνεύματος να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, ενώ ο Καναδάς αναθεώρησε τις οδηγίες υγείας, που συνιστούσαν να αποφεύγεται η κατανάλωση περισσότερων από δύο ποτά την εβδομάδα.

Η έρευνα του Stockwell έδειξε ότι εντοπίστηκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της θνησιμότητας, η οποία έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι ευεργετικές για την υγεία.

Ενώ το κόκκινο κρασί πιστεύεται από καιρό ότι κάνει καλό στην καρδιά σας με μέτρο, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, καθώς ορισμένες έρευνες δείχνουν το αντίθετο.

«Το να μπορείς να πίνεις είναι ένα σημάδι ότι είσαι ακόμα υγιής, αλλά όχι παράγοντας καλής υγείας», είπε ο Stockwell.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτές οι μελέτες μπορούν να παρερμηνευτούν και να δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι καλό για την υγεία σας», ανέφερε κλείνοντας ο ειδικός.