Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να δουν μια αύξηση «θανατηφόρων» μυκητιασικών λοιμώξεων που συχνά εμποδίζουν την αναπνοή και προκαλούν φρικτό εγκεφαλικό πρήξιμο, όπως ισχυρίστηκε ένας ειδικός.
Αν και μπορεί να μην μετατρέψει τους ανθρώπους σε ζόμπι, όπως εμφανίζονται σε γνωστές σειρές και ταινίες, μια μυκητιακή πανδημία θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο που θα δούμε τα επόμενα χρόνια.
Ο εμπειρογνώμονας για τους μύκητες του CDC, Δρ Ian Hennessee, είπε ότι το είδος μύκητα Blastomyces είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του αυτή τη στιγμή.
Ο Δρ Hennessee είπε: «Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν τους μύκητες, επειδή αυτοί οι μύκητες είναι εκεί έξω. Συχνά είναι σπάνιοι, αλλά όταν συμβεί, συνήθως υποβάλλονται σε λανθασμένη διάγνωση και αυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματικά σοβαρή ασθένεια».
«Η σειρά “The Last of Us” έφερε τις μυκητιασικές ασθένειες στο προσκήνιο. Συχνά δεν είναι οι πρώτοι που σκέφτεται καν ο κάθε κλινικός ιατρός», αναφέρεται.
Τα είδη μυκήτων ευδοκιμούν σε θερμότερες θερμοκρασίες και υγρές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά να γίνει ακόμη πιο ρεαλιστική η απειλή της εκτεταμένης ασθένειας.
Ο Δρ Hennessee είπε στη «Daily Mail»: «Καθώς βλέπουμε τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες ανησυχούμε για την αλλαγή της κατανομής ή ακόμα και για τον αντίκτυπο ορισμένων από αυτές τις μυκητιασικές ασθένειες, όχι μόνο τη βλαστομυκητίαση, αλλά και μερικές άλλες».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC, σε σοβαρές περιπτώσεις η βλαστομυκητίαση μπορεί να εξαπλωθεί από τους πνεύμονες σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, τα οστά και τις αρθρώσεις, προκαλώντας επώδυνες βλάβες.
Ο Ian Pritchard, 29 ετών, από το Μίσιγκαν έγινε ένας από τους πρώτους κατοίκους των ΗΠΑ, που έχασαν τραγικά τη ζωή τους από τις αναπνευστικές δυσκολίες που προκάλεσε ο μύκητας.
Το 2020, ο Άιρα Γουόκερ μολύνθηκε και παρέμεινε σε νοσοκομείο για ένα μήνα, όταν οι επαγγελματίες υγείας αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν χειρουργικά ένα άνοιγμα από το λαιμό του μέχρι την τραχεία του.
Οι μυκητιασικές ασθένειες στις ΗΠΑ φαίνεται να αυξήθηκαν από 4.746 αναφερόμενες περιπτώσεις το 2018 σε 7.199 το 2021.