Ο καιρός έχει ανοίξει και πέρα από τις ωραίες θερμοκρασίες που ευνοούν την έξοδο σε υπαίθριο χώρο, αρχίζουν και οι αλλεργίες της άνοιξης, με αρκετούς ανθρώπους να υποφέρουν από μπούκωμα και φτέρνισμα.
Χαρακτηριστικά, μόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον το 25% του ενήλικου πληθυσμού βιώνει κάποια αλλεργία τη συγκεκριμένη εποχή, όπως και σχεδόν το 19% των παιδιών.
Η αλλεργιολόγος και ανοσολόγος του Δικτύου Αλλεργίας και Άσθματος, Purvi Parikh, μίλησε σχετικά στη New York Post και έδωσε 6 συμβουλές αντιμετώπισης της ανοιξιάτικης αλλεργίας.
1.Φαρμακευτική αγωγή πριν τα πρώτα συμπτώματα
Αρκετοί λαμβάνουν κάποιο φάρμακο για την αλλεργία, ωστόσο το παίρνουν μόνο όταν φουντώσουν τα συμπτώματα, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αναπτύξουν ανοσία.
Όμως, η Parikh πρότεινε ότι η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει η περίοδος της άνοιξης.
«Αν το κάνετε νωρίς και προληπτικά, είναι πολύ καλύτερο από το να το κάνετε όταν τα πράγματα έχουν ήδη φουντώσει και είναι εκτός ελέγχου», είπε και πρόσθεσε πως εξαιρούνται μόνο τα αποσυμφορητικά. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τον γιατρό, γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα η μακροχρόνια χρήση.
2.Κλειστά παράθυρα
Η θερμοκρασία μπορεί να ανεβαίνει, αλλά όχι σε υπερβολικά επίπεδα για τη χρήση κλιματισμού, με αποτέλεσμα αρκετοί να ανοίγουν τα παράθυρα για να δροσιστούν. Αυτή η τακτική όμως επιτρέπει την εισροή σκόνης στο χώρο, που απλώς θα δυσχεράνει την κατάσταση.
Έτσι, τα παράθυρα πρέπει να μένουν κλειστά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η έλευση αφρικανικής σκόνης αυτή την περίοδο είναι συχνό φαινόμενο.
3.Χρήση μάσκας
Η μάσκα μπορεί να κούρασε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όμως πράγματι προσφέρει προστασία, ειδικά την περίοδο των αλλεργιών.
Την επόμενη φορά που θα είστε στο λεωφορείο ή σε κάποιον άλλο χώρο και δεν θέλετε να σας πιάσει η αλλεργία, η χρήση μάσκας μπορεί να σώσει ή μετριάσει την κατάσταση.
4.Νυχτερινή προπόνηση
Τα άτομα που αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να βγαίνουν μόνο τις νυχτερινές ώρες και όχι τις πρωινές για όσο διαρκεί η άνοιξη.
Αυτή η συμβουλή προτείνεται, επειδή το πρωί τα επίπεδα της γύρης τείνουν να αυξάνονται και μάλιστα σημαντικά.
5.Προσοχή στα ρούχα
Η γύρη και η σκόνη δεν μεταφέρεται μέσα στο σπίτι μόνο από τα ανοιχτά παράθυρα, αλλά και από τα ρούχα, ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο για ώρες.
Η Purvi Parikh προτείνει λοιπόν, να αλλάζετε ρούχα αμέσως μόλις γυρνάτε και να μην τα κρεμάτε έξω στο μπαλκόνι. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται και ένα ντους, αφού πέρα από ανακουφιστικό, θα απομακρύνει και τη γύρη.
6.Επίσκεψη στον γιατρό
Η έκτη και τελευταία συμβουλή της ειδικού, είναι η επίσκεψη σε κάποιον γιατρό, σε περίπτωση που δεν υποχωρούν οι αλλεργίες.
Μάλιστα, αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, τότε η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο είναι μόνοδρομος και πρέπει να γίνει αμέσως, χωρίς να χαθεί χρόνος.