Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα μας το 2015 έχει ξεπεράσει τους 200.000. Από αυτούς οι 100.000 μόνον το τελευταίο δίμηνο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μιλώντας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου προσήλθε προκειμένου να ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν διασωθεί 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Λιμενικό και δεν υπήρξε ούτε ένας πνιγμός μετανάστη ή πρόσφυγα στα χωρικά μας ύδατα.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισε ότι απαιτείται συστράτευση και συνέργεια όλων στην αντιμετώπιση του προβλήματος -του κράτους, του λαού, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και όλων των φορέων. Ενημέρωσε ότι καθημερινά διεξάγονται επιχειρησιακές συσκέψεις σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο για το θέμα, συχνές είναι και οι διυπουργικές συσκέψεις, ενώ συσκέψεις γίνονται και υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων άλλων υπουργείων όπως το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αυτό επιβεβαιώνει, σημείωσε, ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίον όμως δεν είχε ποτέ η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειρισθεί το θέμα μόνη της λόγω της πολυπλοκότητάς του.
Όσον αφορά στη μη γρήγορη προώθηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά εισόδου, ένα από τα προβλήματα που επισήμανε ο κ. Δρίτσας είναι το νομοθετικό πλαίσιο (που διασφαλίζει το αμετάθετο) και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού στα νησιά, έλλειψη που δεν καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση με γοργούς ρυθμούς.
Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία της ελληνικής και με την τουρκική πλευρά, με συνεχείς ενημερώσεις από την πλευρά του Λιμενικού, όποτε εντοπίζονται διελεύσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε, θα ομαλοποιηθεί ακόμη περισσότερο η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, λόγω της αύξησης των διαθέσιμων θέσεων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Τέλος, τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα, για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών και τόνισε την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, όταν για λίγες ώρες είχε κλείσει τα σύνορα της προ ημερών και αναγκάσθηκε να τα ξανανοίξει.