Με μία επιστολή-καταπέλτη, οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης, του τμήματος του Αγίου Νικολάου παίρνουν θέση για το σαρωτικό κύμα των συγχωνεύσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που συμπαρασύρει και το δικό τους τμήμα.
Οι φοιτητές εκφράζουν την αγωνία τους για το αντικείμενο των σπουδών τους, για το τμήμα τους που «σβήνει» από τον εκπαιδευτικό χάρτη στην Κρήτη και ακυρώνουν με τα επιχειρήματά τους το σκεπτικό του σχεδίου «Αθηνά».
Στην επιστολή τους καταλήγουν στέλνοντας μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις τους. «Έτσι και αλλιώς τα θύματα δεν κλαίνε, άλλα αντιστέκονται», αναφέρουν χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας παράλληλα την Πολιτεία για τις αποφάσεις της.
Η επιστολή
«Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Η χώρα καταρρέει και ενώ η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης μοιάζει πιο επιβεβλημένη από ποτέ, το Κράτος περί άλλων τυρβάζει. Με το τελικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ μια σειρά από Σχολές μέσα σε μια κυριολεκτικά νύχτα θα βρεθούν είτε δίχως στέγη, είτε θα συμψηφισθούν με άλλες, δεχόμενες μια βίαιη παραποίηση του γνωστικού τους αντικειμένου. Και όλα αυτά στα πλαίσια ενός οικονομικού εξορθολογισμού της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Οι περισσότεροι μέσα στην άγνοια τους θα υποστηρίξουν, ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει σαν σκοπό ενός ποιοτικού “συμμαζέματος” Σχολών που έμοιαζαν να λειτουργούν μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται τα ρουσφέτια των εκάστοτε τοπικών πολιτευτών. Αυτό ίσως και να ισχύει για κάποια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το ΤΕΙ Αγίου Νικολάου δεν ανήκει σε ένα από αυτά. Το Τμήμα έχει ξεκάθαρο Πρόγραμμα Σπουδών και καθηγητές που παρά τις ελλείψεις που σημειώνονται, δίνουν το δικαίωμα σε νέους σπουδαστές να εξέλθουν από την Σχολή με ένα σαφές και παραγωγικό επιστημονικό υπόβαθρο.
Στις εκατέρωθεν συζητήσεις που γίνονται με θέμα την Κρίση και ποιος τρόπος αποτελεί τον πλέον κατάλληλο για να ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο, ξεχνάμε το βασικότερο εργαλείο. Ανάπτυξη χωρίς άρτια Εκπαίδευση δεν γίνεται. Το αντεπιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι μέσω αυτών των συγχωνεύσεων το ποιοτικό υπόβαθρο των Σπουδών στην Ελλάδα θα ανέβει. Στην ουσία δεν γίνεται τίποτα παραπάνω από άλλο έναν νόμο, ο οποίος ενδυναμώνει τον συγκεντρωτισμό και στραγγαλίζει την ελληνική περιφέρεια. Ένα σύστημα το οποίο είδαμε να αποτυγχάνει ξανά και ξανά, μπαίνει σε εφαρμογή.
Ο περιβόητος “Καλλικράτης” είχε σαν σκοπό τον απεγκλωβισμό της υπαίθρου από τα υδροκέφαλα κέντρα αποφάσεων της πρωτεύουσας, ώστε να παίρνονται αποφάσεις με βάσει τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Δυστυχώς αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη είναι ότι αυτός ο συγκεντρωτισμός από τον οποίο με τόσο αγώνα προσπαθήσαμε να απαγκιστρωθούμε, μας ξαναχτυπάει την πόρτα. Απλά με μια διαφοροποίηση, τώρα το “νέο” Κέντρο είναι αυτό της πρωτεύουσας της κάθε Περιφέρειας. Το ζήσαμε ήδη με τις δημόσιες υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν κάτω από βιαστικές συνθήκες, το βιώνουμε και τώρα με την μεταφορά Σχολών και Εκπαιδευτικών Τμημάτων.
Πέραν από τον προφανή λόγο που έχει να κάνει με την αδυναμία πολλών οικογενειών να καλύψουν τα οικονομικά έξοδα των παιδιών τους, μέσω αυτών των συγχωνεύσεων που γίνονται σε όλα τα εθνικά πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εγείρεται και ένα δεύτερο και πιο επουσιώδες θέμα. Αυτός ο νόμος γκρεμίζει κυριολεκτικά τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών, χιλιάδων νέων ανθρώπων αν θέλετε που ονειρεύτηκαν έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό προσανατολισμό και τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει για άλλη μια φορά να εναρμονιστούν με ένα νέο πλαίσιο σπουδών έξω από αυτό που είχαν φανταστεί.
Καθόσον τα λόγια αποτελούν επισφαλή επιχείρημα για να πεισθεί κάποιος εκτός πανεπιστημίου παρατηρητής για την ποιότητα που διαθέτει το ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, σας παραθέτουμε τα εξής:
– 6 μόνιμοι καθηγητές (μέλη ΔΕΠ)
– Νέες και επαρκής ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν και περισσότερους φοιτητές (κτήριο 2005)
– Σύγχρονος και υπερπλήρης εξοπλισμός
– Αξιόλογοι επίκουροι καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες
– Ανοιχτή συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού
– Συνεργασία με τη euromed για επιστημονικά συνέδρια
– Μοναδικότητα στο αντικείμενο σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στον ασφαλιστικό, στο λογιστικό και στο χρηματοοικονομικό τομέα.
– Μεταπτυχιακά προγράμματα msc in business economics και finance & banking
– Πρόγραμμα σπουδών αξιόλογο που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τον οικονομικών και πολυτεχνικών μέσων
– Ανταγωνιστικό πτυχίο
– Μεγάλο ποσοστό αποφοίτων εργάζονται σε εταιρίες καταξιωμένες στον τομέα τους
Στα πλαίσια όλων των παραπάνω λόγων ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου γνωστοποιεί την ξεκάθαρη αντίθεση του σε όσο προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το πανεπιστημιακό μας Ίδρυμα. Απαιτούμε λοιπόν το νόμιμο δικαίωμα μας σαν σπουδαστές για ένα επαγγελματικό μέλλον το οποίο δεν επιλέξαμε, άλλα παλέψαμε σαν μαθητές μέσω προσωπικής σκληρής δουλείας για να κατακτήσουμε. Σας δώσαμε την δυνατότητα να διαμορφώσετε την φρικτή πραγματικότητα, στην οποία ζούμε, δεν θα κάνουμε το ίδιο και με τα Όνειρα μας. Έτσι και αλλιώς τα θύματα δεν κλαίνε, άλλα αντιστέκονται.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος ΤΕΙ Αγίου Νικολάου».