Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζουν με το μάθημα των Λατινικών για τη Θεωρητική Κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα η εξέταση περιλαμβάνει τα εξής:
– Μετάφραση κειμένου 40/100 (8/20)
θα σας δοθούν δύο (2) αποσπάσματα από δύο κείμενα που θα έχετε διδαχθεί και θα κληθείτε να δώσετε τη μετάφρασή των χωρίων αυτών.
– Γραμματική εξέταση 30/100 (6/20)
Το γραμματικό μέρος της εξέτασης χωρίζεται σε α, β, γ και εξετάζεστε σε διάφορα γραμματικά φαινόμενα. Συνήθως οι πρώτες 15 μονάδες αναφέρονται στο ονοματικό μέρος δηλαδή στη κλίση ουσιαστικών, επιθέτων και αντωνυμιών. Θα εξεταστείτε σε όλα έστω και με ένα τύπο, γι’ αυτό και δεν είναι σώφρον από την πλευρά σας να μη διαβάσετε κάτι από αυτά.
Οι υπόλοιπες 15 μονάδες αφορούν ασκήσεις με ρήματα , ομαλά, ανώμαλα αποθετικά ή ημιαποθετικά.
Προσοχή σε κάθε τύπο που σας ζητείται να γράψετε τους αρχικούς χρόνους στο πρόχειρο, αν πρόκειται για ρήμα, και την ονομαστική με τη γενική, αν πρόκειται για ουσιαστικό ή επίθετο, ξεκαθαρίζοντας το γένος της λέξης. Μην προσπαθήσετε να απαντήσετε αμέσως, διότι είναι εύκολο να γίνει λάθος.
– Συντακτική εξέταση 30/100 (6/20)
Εκτός από την απλή άσκηση που ζητά τη συντακτική αναγνώριση συγκεκριμένων τύπων μέσα από το κείμενο, τίθεται και το ερώτημα της αναγνωρίσεως προτάσεων ή πλάγιος λόγος ή υποθετικός λόγος και ό,τι άλλο σχετίζεται με το θέμα της σύνταξης.
Η εξέταση των λατινικών δεν περιέχει εισαγωγή.
Όλοι οι τύποι στη γραμματική και στο συντακτικό των Λατινικών περιέχονται μέσα στο κείμενο, που πρέπει κάθε φορά να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας.
Παράλληλα, κάθε τύπο στα Λατινικά να τον ελέγχετε την ώρα που το γράφετε. Μην περιμένετε να κάνετε τελική επανάληψη, γιατί είναι πολύ εύκολο στο τέλος να σας ξεφύγει κάποιο λάθος.
Μην ξεχνάτε ότι τα Λατινικά είναι το μάθημα εκείνο που μπορεί να καλύψει τυχόν απώλειες σε έκθεση ή και νέα ελληνικά. Φροντίστε να τα αντιμετωπίσετε με την προσοχή που τους πρέπει.
Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία