Μπορεί η ασφάλεια του σπιτιού μας να είναι και λίγο… αγχωτική ως διαδικασία, όμως η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχαμε στη διάθεσή μας τόσα τεχνολογικά «καλούδια» που μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή μας και μας βοηθούν να πετύχουμε τον στόχο μας. Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή gadgets που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε την επίσκεψη από διαρρήκτες.
- Drones: Πολύ δημοφιλή τρόπος στις ΗΠΑ, όπου όμως η μορφή των κατοικιών είναι διαφορετική. Παρά ταύτα, αν ο χώρος σας προσφέρεται, είναι μια έξυπνη επιλογή. Υπάρχουν drones εσωτερικού χώρου, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν με αισθητήρα κίνησης και να διασυνδεθούν με το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας ή άλλα «αξεσουάρ» ασφαλείας.
- Ψεύτικες οθόνες τηλεόρασης: Το πρώτο πράγμα που ελέγχουν οι διαρρήκτες, είναι αν υπάρχει κίνηση σε ένα σπίτι. Για τον λόγο αυτό, μια από τις κλασικές συμβουλές είναι να αφήνουμε, όταν λείπουμε, ένα ραδιόφωνο ή ένα φως ανοιχτό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με μια τηλεόραση. Ωστόσο, επειδή δεν θέλουμε να καίμε πολύ ρεύμα με την… κανονική τηλεόραση, υπάρχουν gadgets που «μιμούνται» την εμφάνιση τηλεόρασης αλλάζοντας χρώμα στην οθόνη τους.
- Fake κάμερες: Η ύπαρξη καμερών ασφαλείας σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα είναι αυτονόητη. Αν, όμως, για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε κανονικές κάμερες, μπορείτε πάντα να εγκαταστήσετε μια fake (στην είσοδο του σπιτιού ή και σε παράθυρα). Ουσιαστικά, χρησιμοποιείτε ένα κέλυφος, το οποίο όμως είναι αρκετά πειστικό και… αποτρεπτικό.
- Συναγερμοί για παράθυρα: Οι συναγερμοί παραθύρων λειτουργούν με ανιχνευτή κίνησης. Εάν ένας διαρρήκτης επιχειρήσει να μπει, ενεργοποιείται ο ηχητικός συναγερμός, ενώ κάποια μοντέλα συνδέονται και με το κινητό σας τηλέφωνο και σας στέλνουν ειδοποίηση.
- Φώτα με χρονοδιακόπτη: Το φως είναι ο άλλος τρόπος για να δηλώσουμε συνεχή παρουσία στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, χρονοδιακόπτες για κάποια από τα φώτα του σπιτιού σας, οι οποίοι θα ενεργοποιούν τα φώτα σε άτακτα χρονικά διαστήματα και θα δείχνουν ότι πάντα κάποιος είναι μέσα στο σπίτι.
- Συναγερμοί πόρτας: Ένας συναγερμός πόρτας ενεργοποιείται όταν ασκείται πίεση στην πόρτα. Όποιος προσπαθεί να μπει μέσα θα ακούσει έναν υψηλής έντασης ήχο και, λογικά, δεν θα θελήσει να μείνει για πολύ εκεί. Το συγκεκριμένο gadget ενδείκνυται (και από οικονομική άποψη) για σπίτια με μία μόνο είσοδο (όπως τα διαμερίσματα πολυκατοικιών).
- Ψηφιακές κλειδαριές: Όσο περισσότερο παιδεύεται ένας διαρρήκτης για να μπει στο σπίτι σας, τόσο πιο πιθανό είναι να τα παρατήσει. Μια ψηφιακή κλειδαριά πόρτας με πληκτρολόγιο στέλνει ένα αλάνθαστο σήμα ότι έχετε επενδύσει στην ασφάλειά σας και ότι δεν είστε εύκολος στόχος.
- Φώτα εξωτερικού χώρου με αισθητήρα κίνησης: Τα φώτα εξωτερικού χώρου με αισθητήρα κίνησης είναι από τα ισχυρά αμυντικά μέσα απέναντι σε έναν διαρρήκτη. Αν το σπίτι σας περιβάλλεται από ελεύθερο χώρο (λ.χ. κήπο) και εγκαταστήσετε τέτοια φώτα, στην περίπτωση που κάποιος εισβάλει, ενεργοποιούνται και πλημμυρίζουν τον χώρο με φως – κάτι που δεν θέλει κανένας διαρρήκτης.
- Σήμανση: Από το «Προσοχή, σκύλος» μέχρι την πινακίδα μιας εταιρείας security, μια «ψεύτικη» ταμπέλα μπορεί να κάνει έναν διαρρήκτη να διστάσει. Και μπορεί μια ταμπέλα να μην είναι… gadget, είναι όμως ο πιο απλός και ο πιο οικονομικός τρόπος για να ενισχύσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας.