Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα, όπως και η ειδησιογραφία απ’ όλο τον πλανήτη, δείχνουν την έκταση και την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Καθώς το αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας και απαιτεί την ενεργοποίηση όλων μας προς τη σωστή κατεύθυνση, τίθεται (έστω και σε δεύτερο πλάνο) το ερώτημα πόσο «πράσινοι» μπορούμε να είμαστε και στο θέμα της ασφάλειας του σπιτιού μας και αν υπάρχουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για την ασφάλεια του σπιτιού μας. Η απάντηση είναι «μπορούμε» και «υπάρχουν».

  • Ένα από τα βασικά εργαλεία για την ασφάλεια του σπιτιού είναι ο εσωτερικός φωτισμός. Οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν μερικά φώτα αναμμένα όλη την ώρα για να αποτρέπουν τους διαρρήκτες, καθώς ο φωτισμός δίνει την εντύπωση ότι κάποιος είναι σπίτι. Έτσι, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την ενεργειακή απόδοση των λαμπτήρων που θα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας. Επιλέξτε αυτοματοποιημένα ή «έξυπνα» φώτα, που λειτουργούν με χρονοδιακόπτες, για αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση. Αυτά όχι μόνο συμβάλλουν στην ασφάλεια του σπιτιού σας, αλλά είναι πιο φιλικά και προς το περιβάλλον καθώς μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.
  • Το ίδιο ισχύει και για τους εξωτερικούς προβολείς του σπιτιού σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ανιχνευτές κίνησης για τα φώτα του εξωτερικού χώρου ή του κήπου σας, τόσο για να βελτιώσετε την ασφάλεια της ιδιοκτησίας σας όσο και για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας.
    Υπάρχουν εφαρμογές ελέγχου των συστημάτων ασφαλείας που βασίζονται στο web, προσφέροντάς σας παράλληλα μεγάλη ευκολία, αφού μπορείτε να διασυνδέετε τις συσκευές και να τις ελέγχετε χωρίς να επενδύσετε σε (ενδεχομένως) πολύπλοκες και ακριβές λύσεις λογισμικού. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην ασφάλεια του σπιτιού σας, ενώ χαρακτηρίζεται και από χαμηλή κατανάλωση ενέργειας –άρα, πιο φιλική προς το περιβάλλον.
    Μπορείτε να επιλέξετε μέτρα ασφαλείας που δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια. Ένας εύκολος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές είναι να βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού σας είναι σωστά κλειδωμένα όταν βγαίνετε έξω. Ελέγξτε επίσης ότι όλες οι κλειδαριές είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Εάν κάποιες κλειδαριές δεν είναι απόλυτα ασφαλείς, αναβαθμίστε τες – αυτή η επένδυση «χαμηλής τεχνολογίας» μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ασφάλεια του σπιτιού σας.
    Το καλύτερο σύστημα ασφαλείας για το σπίτι σας είναι αυτό που φυσικά αποτρέπει τους διαρρήκτες. Υπάρχουν οικολογικά συστήματα CCTV (κλειστά κυκλώματα οθονών) με λειτουργίες ανίχνευσης κίνησης. Αυτό που τα ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα CCTV είναι το γεγονός ότι ενεργοποιούνται μόνο όταν εντοπίζουν ασυνήθιστες κινήσεις, καταναλώνοντας έτσι λιγότερη ενέργεια.
    Οι κάμερες IP είναι ακόμα μία καλή επιλογή για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν κάμερες παρακολούθησης για τα σπίτια τους, καθώς δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ενώ προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη. Επιπλέον, καθώς αυτές οι κάμερες αποθηκεύουν τα βίντεο ψηφιακά, δεν χρειάζεται να έχετε χώρο για φυσική αποθήκευση των βίντεο -και εδώ έχουμε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
    Η πιο εύκολη και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για την ασφάλεια του σπιτιού είναι η βοήθεια από τους γείτονες! Εάν έχετε καλές σχέσεις με τους γείτονές σας, μπορείτε να τους ζητήσετε να έχουν στον νου τους και τον χώρο σας όταν δεν είστε στο σπίτι ή φεύγετε για διακοπές. Είναι μια από τις επιλογές ασφαλείας που έχει μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον!
    Όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα υλικά και η βιομηχανία συστημάτων ασφάλειας δεν αποτελεί εξαίρεση. Μόνο λίγη έρευνα χρειάζεται για να μάθετε για το προφίλ κάθε κατασκευαστή, για τους τύπους προϊόντων που προσφέρει και πόσο eco-friendly είναι αυτά τα προϊόντα. Για παράδειγμα, θα βρείτε συναγερμούς κατασκευασμένους από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, καθώς και προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
    Οι μεμβράνες ασφαλείας για παράθυρα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «εργαλείου» ασφαλείας που προσφέρει ασφάλεια χωρίς καμία επίπτωση στο περιβάλλον. Αφενός καθιστούν αδύνατο για τους επίδοξους εισβολείς να κρυφοκοιτάξουν μέσα από το παράθυρό σας -έτσι συμβάλλουν στην ασφάλειά σας. Αφετέρου δεν χρειάζονται ενέργεια, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες κρατούν τη θερμοκρασία του σπιτιού χαμηλότερη -αυτό σημαίνει χαμηλότερα το κλιματιστικό και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.