Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence– ΑΙ) διεισδύει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα για τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων εμπειριών. Ένας από τους τομείς που άρχισαν να μετασχηματίζονται από την τεχνολογία AI είναι η ασφάλεια του σπιτιού. Πολλοί στρέφονται πλέον σε συστήματα ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη -και δικαιολογημένα- για να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Straits Research, η αγορά «έξυπνων» οικιακών καμερών ασφαλείας αναμένεται να φτάσει τα 30,38 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, με τη Βόρεια Αμερική να είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Οι οικιακές κάμερες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη κερδίζουν έδαφος ταχύτατα. Αυτοί οι τύποι καμερών ασφαλείας επιτρέπουν την πρόσβαση σε premium λειτουργίες, που κάνουν πραγματική διαφορά στην εμπειρία των καταναλωτών, όπως ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, ανίχνευση κίνησης και παρακολούθηση βίντεο, καθώς και πιο εξελιγμένα αναλυτικά στοιχεία και συλλογή δεδομένων.

Εξατομικευμένη ασφάλεια

Ειδικά οι κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη δίνουν στους ιδιοκτήτες καλύτερη ορατότητα για το τι συμβαίνει γύρω από το σπίτι τους και αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους με ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο από τα τυπικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι κάμερες τελευταίας τεχνολογίας προσφέρουν στους πελάτες βελτιωμένη απόδοση, αποτελεσματικότητα και -ίσως το πιο σημαντικό- μεγαλύτερη ηρεμία για την ασφάλεια του χώρου.

Στις κάμερες ασφαλείας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει και να καταγράψει διαφορετικά συμβάντα και πιθανές απειλές με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, βοηθώντας στον εντοπισμό εισβολέων γρηγορότερα από τις τυπικές κάμερες ασφαλείας, όπως και πιθανές γκρίζες ζώνες ή κενά σε ένα οικιακό σύστημα ασφαλείας. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να θέλει να ειδοποιείται όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει μπροστά στο σπίτι του ή όταν ένα άτομο στέκεται στην είσοδο του σπιτιού, αλλά πιθανότατα δεν θα θέλει να ειδοποιείται για ένα αυτοκίνητο που απλώς περνά από μπροστά ή για έναν περαστικό. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεχωρίσει τα περιστατικά και επομένως να ελαχιστοποιήσει τις περιττές και δυνητικά ενοχλητικές ειδοποιήσεις για αδιάφορα συμβάντα.

Συνδέοντας συστήματα ασφαλείας με φορητές συσκευές και εφαρμογές, οι ένοικοι ενός σπιτιού μπορούν να ελέγχουν και να παρακολουθούν ζωντανά τα συστήματά τους, καθώς και να αποθηκεύουν και να μοιράζονται εικόνες ή βίντεο ασφαλείας, να συγχρονίζουν πλάνα συμβάντων και να έχουν υψηλότερη συνδεσιμότητα μεταξύ κινητών συσκευών και του συστήματος παρακολούθησης.

Επιπλέον, ορισμένα συστήματα προσφέρουν αναδυόμενα παράθυρα στον πίνακα ελέγχου του σπιτιού όταν υπάρχει ένα συμβάν με φιλτράρισμα AI, ώστε οι ένοικοι να μπορούν να ειδοποιούνται γρήγορα και να αντιδρούν ανάλογα με την περίπτωση.

Τεχνολογίες και αλγόριθμοι

Πολλές από τις πιο πρόσφατες κάμερες ασφαλείας διαθέτουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης. Επιπλέον, η τεχνολογία AI χρησιμοποιεί προγράμματα λογισμικού που αναλύουν εικόνες από κάμερες, για να ανιχνεύονται ασυνήθιστες συμπεριφορές. Μπορούν να τεθούν πιο περίπλοκοι κανόνες, όπως η ανίχνευση ατόμων ή οχημάτων.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού θα μπορούσε να παρακολουθεί την κατεύθυνση των οχημάτων και επομένως να ορίζει ειδοποιήσεις ειδικά για οχήματα που εισέρχονται ή πλησιάζουν στην ιδιοκτησία του και όχι για οχήματα που φεύγουν. Αυτοί οι τύποι προηγμένων τεχνολογιών προσφέρουν στους ιδιοκτήτες σπιτιού πιο σαφείς και στοχευμένες πληροφορίες και, επομένως, μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω από το σπίτι.

Συμπερασματικά, οι πλέον προηγμένες τεχνολογικά κάμερες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη δίνουν στους ιδιοκτήτες περισσότερο έλεγχο της ασφάλειας και των δεδομένων του σπιτιού τους και ως εκ τούτου μεγαλύτερη ηρεμία και άνεση, γι’ αυτούς και για τις οικογένειές τους. Αν και οι κάμερες ασφαλείας είναι σχετικά χαμηλού κόστους, οι κατάλληλες, ανεξάρτητα από το κόστος, στο σωστό σύστημα μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και να παρέχουν υψηλότερα επίπεδα προστασίας. Έτσι, είναι σημαντικό οι αγοραστές να επενδύουν όσο χρόνο χρειάζεται για να βρουν και να εγκαταστήσουν ένα οικιακό σύστημα ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη.