Ανεξάρτητα από το αν έχετε εγκαταστήσει ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας και από τα μέτρα που μπορεί να έχετε ήδη πάρει, μπορείτε να αυξήσετε ακόμα περισσότερο το επίπεδο ασφαλείας για τα πολύτιμα αντικείμενα που κατέχετε ή τα χρήματά σας αγοράζοντας ένα χρηματοκιβώτιο. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, αλλά δύο βασικοί τύποι:

  • Τα εντοιχιζόμενα: Χτίζονται μέσα σε κάποιο τοίχο του σπιτιού. Βασικό πλεονέκτημα ότι δεν μπορεί κανείς να τα αρπάξει, βασικό μειονέκτημα το μικρό τους βάθος (εκτός αν το σπίτι σας έχει τοίχο… κάστρου).
  • Τα επίτοιχα ή επιδαπέδια. Είναι τα πιο διαδεδομένα και υπάρχουν σε πολλά μεγέθη. Στερεώνονται στον τοίχο ή στο δάπεδο ή και στα δύο, με εσωτερικά μπουλόνια, που καθιστούν πολύ δύσκολη (αν όχι αδύνατη) τη μετακίνησή τους.

Υπάρχει, τέλος, ακόμα μία (πιο προσιτή οικονομικά) επιλογή: τα κουτιά ασφαλείας. Μάλιστα, αρκετά απ’ αυτά δεν μοιάζουν με χρηματοκιβώτιο, αλλά με βιβλίο, συσκευασία προϊόντος κ.λπ. και είναι πολύ καλή λύση εάν δεν έχετε πολλά τιμαλφή ή αν ζείτε σε μικρό σπίτι.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που μπορεί να κάνετε, υπάρχει ακόμα μία βασική παράμετρος ασφαλείας αφότου το αποκτήσετε: Πώς θα το κρύψετε! Μην ξεχνάτε ότι οι διαρρήκτες δεν ρισκάρουν να παραμένουν πολλή ώρα σε κίνδυνο, οπότε αυξάνετε τις πιθανότητες να μην το εντοπίσουν και τα τιμαλφή σας να παραμείνουν στη θέση τους. Οι δυνατότητες «παραλλαγής» που έχετε με βάση τον τύπο και το μέγεθος του χρηματοκιβωτίου είναι οι εξής:

Κρύψτε ένα μικρό χρηματοκιβώτιο ή ένα κουτί ασφαλείας

  • Αν στο σπίτι σας χρησιμοποιείτε κάποιο δωμάτιο σαν αποθήκη ή (πιο σπάνιο μάλλον) αν έχετε σοφίτα, κρύψτε το εκεί. Αυτά τα μέρη είναι τα τελευταία που μπορεί να ψάξει ένας ληστής. Τοποθετήστε το σε μια γωνία και κρύψτε το από την κοινή θεά με ένα άλλο μεγάλο αντικείμενο δίπλα του ή μπροστά του.
  • Αν το μέγεθος του χρηματοκιβωτίου το επιτρέπει και έχετε κάποιο κρεβάτι με πλαίσιο που φτάνει μέχρι το πάτωμα, κρύψτε το κάτω από αυτό το κρεβάτι. Αν πάλι δεν έχετε τέτοιο κρεβάτι, βάλτε μπροστά του άλλα αντικείμενα (λ.χ. κουτιά) για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά.
  • Βάλτε το χρηματοκιβώτιο σε ένα κουτί από χαρτόνι. Κλείστε το χαρτόκουτο κανονικά και βάλτε από πάνω του άλλα κουτιά. Μπορείτε να το βάλετε και μέσα σε πλαστικό δοχείο αποθήκευσης, αλλά ένα χαρτόκουτο δεν προδιαθέτει καθόλου για την ύπαρξη πολύτιμων αντικειμένων μέσα του.
  • Αν το χρηματοκιβώτιό σας είναι απλώς μια μεταλλική θήκη που κλειδώνει, τυλίξτε το με μια αδιαφανή πλαστική σακούλα και βάλτε το μέσα σε άλλο κουτί. Προσοχή: αν φυλάξετε και έγγραφα, ανοίξτε τρύπες στη σακούλα για να μην κινδυνεύσει από υγρασία. Επιπλέον πλεονέκτημα: η προστασία από τη σκόνη!
  • Αν έχετε στην αποθήκη σας κάποιο παλιό μπαούλο ή ηλεκτρική συσκευή (λ.χ. ψυγείο), μπορείτε να το κρύψετε εκεί. Το πιθανότερο είναι κάποιος κλέφτης να μην αρχίσει να ανοιγοκλείνει πόρτες ψυγείων ή μπαούλα.Τέλος, μπορείτε να το κρύψετε σε μια ντουλάπα, πίσω από ρούχα. Είναι ο πιο απλός τρόπος, αλλά όχι και τόσο ασφαλής: οι ντουλάπες είναι από τα πρώτα μέρη που ψάχνουν (συνήθως καλά) οι διαρρήκτες.

Κρύψτε ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο

  • Απλώστε ένα τραπεζομάντιλο πάνω του και βάλτε και ένα βάζο ή φωτογραφίες. Θα το κάνετε να μοιάζει με έπιπλο του σπιτιού. Μπορεί να μην το καλύψει τελείως, αλλά τουλάχιστον η ύπαρξή του δεν θα είναι εμφανής με την πρώτη ματιά.
  • Παραγγείλτε ή φτιάξτε ένα κάλυμμα, όπως του αυτοκινήτου. Σίγουρα θα το προστατεύσει από τη σκόνη! Και σίγουρα μπορεί να ξεγελάσει έναν κλέφτη, κάνοντάς το να μοιάζει με μεγάλο κουτί.

Κρύψτε ένα χρηματοκιβώτιο τοίχου

  • Κρεμάστε έναν πίνακα ή έναν καθρέφτη μπροστά του. Αν κάποιος διαρρήκτης κατορθώσει να εισβάλει στο σπίτι σας, μάλλον δεν θα σκεφτεί να κοιτάξει πίσω από έναν πίνακα.
  • Επιλέξτε ένα χρηματοκιβώτιο με ειδικό σχεδιασμό και ξύλινη πρόσοψη ή πρόσοψη που μοιάζει με αεραγωγό (γενικά υπάρχουν διάφορες προτάσεις). Πλην του θέματος αισθητικής, επιτυγχάνετε έτσι και ένα ικανοποιητικό καμουφλάζ.