Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού όπου κάνουμε τις περισσότερες δουλειές και ο χώρος όπου έχουμε τα περισσότερα «εργαλεία» που χρειαζόμαστε για την καθημερινότητά μας. Για τον λόγο αυτό, όμως, είναι και ο χώρος του σπιτιού όπου υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι.
Έτσι, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε και να τηρούμε 10 βασικούς κανόνες για την ασφάλεια τη δική μας και των άλλων.
1. Χρησιμοποιείτε σωστά τα μαχαίρια σας. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά ένα στομωμένο μαχαίρι είναι πιο επικίνδυνο από ένα κοφτερό. Κι αυτό γιατί, αν ένα μαχαίρι δεν κόβει καλά, βάζουμε περισσότερη δύναμη όταν το χρησιμοποιούμε, με κίνδυνο να μας ξεφύγει και να τραυματιστούμε. Έτσι, ακονίζουμε τα μαχαίρια μας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, χρησιμοποιούμε το κατάλληλο μαχαίρι για την κάθε δουλειά: λ.χ. δεν καθαρίζουμε φρούτα με το μαχαίρι του ψωμιού, ο κίνδυνος είναι ακριβώς ο ίδιος, να ξεφύγει το μαχαίρι και να τραυματιστούμε.
2. Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο ξύλο κοπής για όλα τα τρόφιμα. Όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε να πλένουμε περισσότερα κουζινικά, αλλά εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις. Η χρήση του ίδιου ξύλου κοπής για κρέατα, φρούτα και λαχανικά είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κινδυνεύσετε να κολλήσετε σαλμονέλα. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε δύο σανίδες κοπής: μία για ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά και μία για φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψωμί. Εάν για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ξύλο, είναι ασφαλέστερο να κόψετε πρώτα τα φρούτα και τα λαχανικά, να πλύνετε καλά το ξύλο κοπής με σαπούνι και ζεστό νερό και μετά να ετοιμάσετε τα κρέατά σας.
3. Πλένετε τα χέρια σας. Ο πιο απλός κανόνας -και για να τον τηρήσουμε και να τον… ξεχάσουμε! Όμως, είναι πραγματικά σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά το μαγείρεμα. Και οπωσδήποτε να καθαρίζετε καλά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σας (συμπεριλαμβανομένου του νεροχύτη) που μπορεί να έχουν αγγίξει τυχόν ωμά κρέατα ή αυγά.
4. Μην περπατάτε ξυπόλητοι. Να φοράτε πάντα κλειστά παπούτσια όταν μαγειρεύετε. Τα παπούτσια όχι μόνο θα σας προστατεύσουν από ένα μαχαίρι που μπορεί να πέσει, αλλά και από πιτσιλιές καυτού λαδιού ή από ένα ποτήρι που μπορεί να πέσει και να σπάσει.
5. Μάθετε να χρησιμοποιείτε τον πυροσβεστήρα σας. Βασικό μέτρο πυρασφάλειας είναι η ύπαρξη πυροσβεστήρα στην κουζίνα. Κι αυτό γιατί η κύρια αιτία πυρκαγιών στο σπίτι είναι το μαγείρεμα. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε πάντα πυροσβεστήρα στην κουζίνα σας και να μάθετε να τον χρησιμοποιείτε σωστά. Να θυμάστε ότι στην κουζίνα δεν σβήνουμε ποτέ τη φωτιά με νερό.
6. Πείτε όχι στα μανίκια. Τα μακριά φαρδιά μανίκια σ’ ένα ρούχο μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα όταν κινείστε ή όταν κόβετε κάτι. Κι όταν δυσκολευόμαστε στις κινήσεις μας, εξ ορισμού αυξάνουμε την πιθανότητα για εμφάνιση κάποιου κινδύνου (π.χ. κόψιμο).
7. Τα τηγάνια και τα… μάτια σας. Όταν μαγειρεύετε, να βεβαιώνεστε ότι οι λαβές της κατσαρόλας ή (κυρίως) του τηγανιού είναι στραμμένες προς τα μέσα. Έτσι μειώνετε τις πιθανότητες να σπρώξετε τη λαβή κατά λάθος και να ρίξετε το σκεύος από την κουζίνα.
8. Όχι ζεστό στο κρύο. Συνοπτικά: μην ακουμπάτε ένα ζεστό γυάλινο πιάτο σε υγρή ή κρύα επιφάνεια και μη ρίχνετε καυτό υγρό σε ένα ποτήρι. Το γυαλί διαστέλλεται γρήγορα όταν ζεσταίνεται και συστέλλεται επίσης γρήγορα όταν κρυώνει, με κίνδυνο να ραγίσει ή να σπάσει. Πρέπει να προσέχετε ακόμα κι όταν βάζετε pyrex στον φούρνο. Επίσης, να προσέχετε πού ακουμπάτε το γυάλινο καπάκι από τηγάνι ή κατσαρόλα.
9. Προσοχή στον ατμό. Πρέπει να ανακατέψετε το φαγητό. Αν η κατσαρόλα σας είναι σκεπασμένη, σημαίνει ότι, εκτός από το φαγητό σας, έχει και πολύ ατμό. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να καείτε, αν ο ατμός ξεφύγει απότομα την ώρα που σηκώνετε το καπάκι. Γι’ αυτό, να σηκώνετε ελαφρά το καπάκι μακριά από εσάς. Επίσης, κρατάτε μια απόσταση από το σκεύος την ώρα που ανακατεύετε – σίγουρα δεν θέλετε να πιτσιλιστείτε με καυτή σάλτσα.
10. Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά σκεύη σε αντικολλητικά τηγάνια. Όταν χρησιμοποιείτε τα σωστά σκεύη, τα αντικολλητικά τηγάνια είναι ασφαλή για μαγείρεμα. Ωστόσο, τα μεταλλικά σκεύη μπορούν να ξεφλουδίσουν ή να σπάσουν την αντικολλητική επίστρωση. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να απελευθερώσει τοξικές ενώσεις στο φαγητό σας. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε ξύλινα ή πλαστικά κουτάλια.