Λείπετε στη δουλειά. Ή χρειάζεται να λείψετε από το σπίτι για κάτι έκτακτο, έστω και για λίγη ώρα. Τι κάνετε με τον αγαπημένο σας σκύλο; Όσο κι αν το θέλετε, δεν μπορείτε να τον παίρνετε πάντα μαζί σας και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να μείνει μόνος στο σπίτι. Πόσο ασφαλές είναι, όμως, αυτό τόσο για τον σκύλο σας (όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είναι) όσο και για το… σπίτι;

Επειδή οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο την πιθανότητα για κάποιο σπασμένο βάζο ή για μια γρατζουνισμένη πολυθρόνα, αλλά ακόμα για την ίδια την υγεία του πιστού σας συντρόφου, ας δούμε κάποια tips που βελτιώνουν την ασφάλεια… όλων.

  • Μια από τις πιο συνηθισμένες ζημιές που κάνουν οι σκύλοι είναι να ανακατεύουν τα σκουπίδια ή να μασουλάνε κάτι που έχετε αφήσει ή έχετε ξεχάσει σε κάποιο πάγκο. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να προσέχετε είναι να μην αφήνετε εκτεθειμένα αντικείμενα που μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για τον σκύλο σας. Επίσης, αγοράστε κάδο σκουπιδιών που «κλειδώνει», για να μην μπορεί να τον ανοίξει, και τοποθετήστε τον σε χώρο όπου ο σκύλος σας δεν έχει εύκολη πρόσβαση (ή και καθόλου). Επίσης, φροντίστε να μην έχετε εκτεθειμένα καλώδια – το… ροκάνισμά τους είναι συχνά ακαταμάχητη επιθυμία για έναν σκύλο! Γενικά, αν ο σκυλάκος είναι νευρικός ή στρεσάρεται εύκολα, δηλαδή συνηθίζει να εκτονώνεται μασουλώντας χαλάκια ή γρατζουνώντας κρεβάτια, φροντίστε να του αφήνετε τα κατάλληλα παιχνίδια και απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να καταστρέψει.
  • Ζητήστε από κάποιον να φυλάξει τον σκύλο σας, αν είναι δυνατό, για την περίπτωση προγραμματισμένης απουσίας σας. Επειδή γενικά η ρουτίνα είναι αναγκαία για τον σκύλο, το να υπάρχει κάποιος που θα τον βγάλει βόλτα την ώρα που έχει συνηθίσει, πόσο μάλλον να παίξει μαζί του, είναι σημαντικό. Αυτό ισχύει και για μεγαλύτερες περιόδους που εσείς θα έχετε διαφορετικό πρόγραμμα και ο σκύλος σας θα πρέπει να συνηθίσει σε κάτι νέο, έξω από τις συνήθειές του.
  • Η τεχνολογία μάς προσφέρει πλέον πολλά προϊόντα για να παρακολουθούμε τον χώρο μας μέσω καμερών. Ευνόητο είναι, λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τον σκύλο μας. Επίσης, αν έχουμε εγκαταστήσει ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να μη βρεθεί να χτυπά μόνο και μόνο επειδή ο σκύλος μας πλησίασε περισσότερο σε ένα σημείο που δεν έπρεπε.
  • Μια επιλογή που μπορεί να φανεί δυσάρεστη, είναι το κλουβί για σκύλους. Εκτός από το ότι τα σκυλιά είναι πιο ασφαλή όταν είναι περιορισμένα κατά την απουσία σας, σε πολλά αρέσει κιόλας. Επίσης, αν το πρόγραμμά σας είναι συνολικά ακατάστατο, μπορείτε σταδιακά να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μένει στο κλουβί του και να το εκλαμβάνει σαν μέρος της ρουτίνας του και όχι σαν τιμωρία. Αν, παρ’ όλα αυτά, σας φαίνεται «σκληρή» λύση, μπορείτε να περιορίζετε τον σκύλο σας σε συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού, έχοντάς το διαμορφώσει κατάλληλα για να είναι ασφαλές.
  • Λείπετε και ο σκύλος σας… απλά βαριέται. Είναι πιθανό, λοιπόν, να αναζητήσει… εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας, κυνηγώντας ή μασουλώντας! Για να αποφύγετε τις ζημιές, φροντίστε να του έχετε αρκετά παιχνίδια, για να μπορεί να ασχολείται. Μπορείτε να δείτε, επίσης, αν βοηθά να υπάρχει κάποιο ηχητικό ή οπτικό ερέθισμα στο σπίτι (για παράδειγμα ένα ανοιχτό ραδιόφωνο), ώστε να του αποσπά την προσοχή και να του δίνει την αίσθηση ανθρώπινης παρουσίας.
  • Ένας μεγάλος κίνδυνος για τα κατοικίδιά μας είναι τα ανοιχτά παράθυρα. Είτε μένετε σε ισόγειο είτε σε πολυκατοικία, είναι μια προφανής έξοδος για ένα ανήσυχο ζωάκι που θέλει να παίξει. Φροντίστε, λοιπόν, να τα κλείνετε καλά. Αν πάλι πρέπει ο χώρος σας να αερίζεται, φροντίστε να είναι ανοιχτά και καλά στερεωμένα με τρόπο που να μη χωράνε να περάσουν αν το επιδιώξουν.
  • Μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του στην αυλή ή στον κήπο. Αν λείπετε από το σπίτι, είναι πολύ πιο εύκολο να επιχειρήσει (και να τα καταφέρει) να βγει έξω. Επίσης, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες και οι καιρικές συνθήκες. Μια ξαφνική βροχή ή ο ήλιος του καλοκαιριού μπορεί να βλάψουν την υγεία του σκύλου σας.
  • Μιλήστε με τους γείτονές σας και ενημερώστε τους ότι έχετε σκύλο, έτσι ώστε, αν παρατηρήσουν κάτι ασυνήθιστο σε διάστημα απουσίας σας, να σας ενημερώσουν ή να επέμβουν οι ίδιοι.