«Ηλία θυμίσου είμαστε μαζί σου» φώναζαν, μεταξύ άλλων, υποστηρικτές του καταδικασμένου ως διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οι οποίο τον υποδέχτηκαν στη δικαστική αίθουσα με χειροκροτήματα και συνθήματα.
Την ώρα που στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξετάζεται το σκέλος της υπόθεσης για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές , ο Ηλίας Κασιδιάρης επέλεξε να εμφανιστεί στην δικαστική αίθουσα προκειμένου να υποβάλει αίτημα με αιχμή την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία «κόπηκε» από τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε πως υπάρχει «ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και κάλεσε το δικαστήριο να απαντήσει αν υιοθετεί το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου από μια σύνθεση την οποία χαρακτήρισε «νοθευμένη».
«Ζητώ να μου απαντήσετε αν υιοθετείτε όσα αναφέρει στην απόφαση του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αν ισχύει για εμένα το τεκμήριο αθωότητας ή αν κακώς βρίσκομαι εδώ και ταλαιπωρω τους συνηγόρους μου» ανέφερε , μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος διαβάζοντας αποσπάσματα της επίμαχης απόφασης σημείωσε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας του και ζήτησε από το δικαστήριο να «τοποθετηθεί» αν συμφωνεί με τις αναφορές.
Μάλιστα κατά την ανάγνωση,στο σημείο που το Α1 Τμήμα αναφέρει πως «η επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας αποτελεί Δούρειο Ίππο για την κατάλυση της Δημοκρατίας» ο Ηλίας Κασιδιάρης σχολίασε «για την κατάλυση της Νέας Δημοκρατίας θα πω εγώ».
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο οι αναφορές του Αρείου Πάγου παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του και εισήλθαν στην ουσία της υπόθεσης που εκδικάζει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. «Γίνεται κάτι εδώ; Σας ζητώ να μου πείτε; Τα αποδεχεστε αυτά; Είναι προειλημμενη η απόφαση σας;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος του με τον Ηλία Κασιδιάρη να απαντά : «Άρα δεν έχω τεκμήριο αθωότητας! Αυτό λέτε όταν λέει εισαγγελέας θα το δούμε στην απόφαση. Αυτά γίνονται σε καθεστώτα Ουγκάντας!».
Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδάκης , συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, αναφερόμενος στο αίτημα είπε πως ο στόχος του κατηγορούμενου είναι «πολιτικός και εκλογικός». Ο συνήγορος τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν «να υπάρχει σκιά για δήθεν καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας» σημειώνοντας παράλληλα πως ο Άρειος Πάγος με την επίμαχη απόφαση «έχει διοικητική και όχι δικαιοδοτική λειτουργία». «Δεν διασταυρώνεται το πεδίο της δικαιοδοτικης λειτουργίας του δικαστηρίου σας με τη διοικητική του Αρείου Πάγου» τόνισε .
Ο Ηλίας Κασιδιάρης απάντησε πως «δεν πολιτικολογεί» κάνοντας γνωστό πως ήδη έχει προσφύγει σε βάρος της απόφασης του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μαίου.
Το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το αίτημα ως απαράδεκτο καθώς, όπως είπε , δεν στηρίζεται σε διάταξη νόμου. «Πάγια αρχή του Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης» ανέφερε η πρόεδρος. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Ηλίας Κασιδιάρης , συνοδευόμενος από αστυνομική δύναμη, αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα καταχειροκροτούμενος ενω οι υποστηρικτές του καταφέρθηκαν κατά της έδρας φωνάζοντας : «είστε απαράδεκτοι».
Νωρίτερα , στο βήμα του μάρτυρα, βρέθηκε για δεύτερη μέρα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, και μελος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Πουλικόγιαννης ο οποίος έχει περιγράψει την επίθεση που δέχτηκε μαζί με τους συντρόφους του στο Πέραμα, από τάγμα εφόδου, τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο μάρτυρας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από την υπεράσπιση των κατηγορούμενων η οποία , μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «στημένες» καταθέσεις. Ερωτήσεις υπέβαλε και ο Γιάννης Λαγός ο οποίος υπήρξε γείτονας του μάρτυρα και για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη».