Συνήθως, ακούγοντας πλημμυρισμένο σπίτι, θεωρούμε ότι κάποιος έπεσε θύμα της μητέρας-φύσης, ότι κάποιο ποτάμι ή κάποιος χείμαρρος ξεχείλισε και κατέστρεψε περιουσίες. Πολλές φορές, όμως, αυτός ο κίνδυνος κρύβεται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: οι υδραυλικές εγκαταστάσεις δεν είναι αιώνιες, φθείρονται ή ίσως ακόμη να είναι προβληματικά κατασκευασμένες. Και μπορεί οι ζημιές να μην είναι αυτές που προκαλεί μια θεομηνία, όμως δεν παύουν να είναι ζημιές -και, πολύ πιθανόν, ακριβές.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προφυλάξετε την οικογένειά σας, να ελαχιστοποιήσετε τις ζημιές στο σπίτι σας, αλλά και να αποτρέψετε κινδύνους για την υγεία σας. Για την περίπτωση, λοιπόν, που πλημμυρίσει το σπίτι μας από βλάβη στα υδραυλικά, ακολουθούμε 7 απλά βήματα.
- Σταματήστε το νερό (κυριολεκτικά) στην πηγή του. Αν διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας μεταμορφώνεται σε… Βενετία, σταματήστε τη ροή νερού όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για να σταματήσετε τη ροή του νερού στο σπίτι σας, είναι να κλείσετε την κεντρική βαλβίδα παροχής νερού προς το σπίτι.
- Κλείστε το ρεύμα. Όταν σταματήσει η ροή του νερού, κατεβάστε τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού. Δεν θέλετε (σε καμία περίπτωση) να βρεθείτε να περπατάτε μέσα στο νερό με την πιθανότητα να έχει πέσει κάποιο καλώδιο.
- Εκκενώστε τον χώρο. Είτε το πρόβλημα αφορά διαρροή νερού από κάποια βρύση είτε το σπάσιμο κάποιου αγωγού στην τουαλέτα, φροντίστε να μη μείνει κανείς μέσα στο σπίτι. Όλοι έξω και σε σημείο ασφαλές.
- Καλέστε για βοήθεια. Μόλις τα μέλη της οικογένειάς σας βρεθούν σε στεγνό έδαφος, καλέστε για βοήθεια. Ό,τι κι αν συμβαίνει με το σπίτι που έχει πλημμυρίσει, η ζημιά έχει ήδη γίνει και πρέπει να εστιάσετε στην ασφάλεια των δικών σας. Αν νοικιάζετε το σπίτι, ενημερώστε τον ιδιοκτήτη. Αν είναι δικό σας και στην περίπτωση που έχετε κάνει ασφάλεια κατοικίας, ενημερώστε τον ασφαλιστή σας -πολύ πιθανό ο εμπειρογνώμονας της ασφαλιστικής εταιρείας να πρέπει να έρθει πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες καθαρισμού και επισκευής.
- Τεκμηριώστε τα πάντα. Προφανώς, η πρώτη μας αντίδραση είναι να καθαρίσουμε τον χώρο μας. Αλλά στην περίπτωση που έχουμε ασφάλεια κατοικίας, πρέπει να μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις βλάβες. Αν (για διάφορους λόγους) δεν μπορείτε να περιμένετε για πολλή ώρα τον εμπειρογνώμονα, φωτογραφίστε ή τραβήξτε βίντεο με το κινητό σας στα σημεία που υπάρχουν ζημιές.
- Ξεκινήστε τον καθαρισμό. Ο καθαρισμός ενός πλημμυρισμένου σπιτιού είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία. Θα χρειαστεί να απορροφήσετε το νερό, να σώσετε τυχόν προσωπικά αντικείμενα που μπορείτε, να στεγνώσετε τον χώρο και να απολυμάνετε τυχόν περιοχές ή αντικείμενα που βράχηκαν. Για λόγους υγείας, όταν το κάνετε αυτό, καλό θα είναι να φοράτε γάντια και γαλότσες για να αποφύγετε την επαφή με βακτήρια.
- Αποτρέψτε την εμφάνιση μούχλας. Εκτός από τις «άμεσες» ζημιές στον χώρο και στα αντικείμενα, υπάρχει ένας παράπλευρος κίνδυνος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η μούχλα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα μετά από μια πλημμύρα – και όχι μόνο ο τύπος μούχλας που μπορεί να βρείτε σε ένα υγρό υπόγειο. Η τοξική μούχλα ή η μαύρη μούχλα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας. Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, θα χρειαστεί να κάνετε δύο πράγματα: να διατηρήσετε τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει όσο το δυνατόν πιο στεγνές και να καθαρίσετε τις πιθανώς προβληματικές περιοχές με ένα ισχυρό απορρυπαντικό.