Η πισίνα, είτε σε σπίτι είτε σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο (ξενοδοχεία), είναι τόπος χαράς και διασκέδασης για όλους. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι ο χώρος είναι απολύτως ασφαλής και δεν κρύβει κινδύνους, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ ο πνιγμός είναι η υπ’ αριθµόν ένα αιτία θανάτου σε αγόρια 5-14 ετών, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα σε παιδιά 0-4 ετών, ενώ 350 παιδιά κάτω των 5 ετών πνίγονται κάθε χρόνο σε πισίνες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε κατάλληλα προϊόντα και συστήματα που διατίθενται στην αγορά και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών μας -και όχι μόνο.
Συστήματα συναγερμού
Ένας συναγερμός ασφαλείας στην πισίνα μπορεί να ειδοποιήσει ότι ένα παιδί έπεσε ή πήδηξε στην πισίνα. Αυτό το μέτρο προφύλαξης είναι πολύτιμο, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα σε πισίνα αφορούν παιδιά που έχουν ξεφύγει από την επίβλεψη των γονιών τους. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι συναγερμών για να επιλέξετε τον κατάλληλο για τη δική σας πισίνα ή και για να τους συνδυάσετε.
Συναγερμοί εισόδου: Κάποιες πισίνες μπορεί να είναι περιφραγμένες ή εσωτερικές και να διαθέτουν πόρτες και παράθυρα. Οι συναγερμοί αυτοί τοποθετούνται στα πιθανά σημεία εισόδου στον χώρο και χτυπούν όταν κάποιος εισέλθει σε αυτόν. Και ενώ είναι εύκολο για κάποιον ενήλικο να απενεργοποιήσει τον συναγερμό, είναι δύσκολο για τα παιδιά -άρα διασφαλίζουμε ότι δεν έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στον χώρο.
Συναγερμοί τοίχου ή δαπέδου: Συνδέονται στον τοίχο της πισίνας ή στο κατάστρωμά της και μπορούν να ανιχνεύουν κυματισμό στην επιφάνεια του νερού -μάλιστα, ορισμένα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας ανιχνεύουν και υποβρύχιες κινήσεις. Έτσι θα ειδοποιηθείτε έγκαιρα αν κάποιος βουτήξει στην πισίνα σας σε ώρα που απουσιάζετε. Φυσικά, όταν θέλετε να κολυμπήσετε εσείς, απενεργοποιείτε τον συναγερμό και τον ξαναοπλίζετε όταν τελειώσετε.
Υποβρύχιοι ανιχνευτές κίνησης: Αυτός ο τύπος συναγερμού πισίνας είναι ο πλέον ενδεδειγμένος, καθώς μπορεί να ανιχνεύει οτιδήποτε ασυνήθιστο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Είναι αρκετά ευαίσθητοι αλλά και αρκετά «έξυπνοι» για να διακρίνουν φυσιολογικές διαταραχές στο νερό (π.χ. ισχυρός άνεμος).
Πλωτοί αισθητήρες: Μια επιπλέον επιλογή για να ελέγχετε αν κάποιος μπαίνει στην πισίνα σας. Επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού σαν σημαδούρα και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, για να τους χρησιμοποιήσετε και αλλού.
Περίφραξη και κάλυψη
Η περίφραξη του χώρου όπου βρίσκεται η πισίνα, θεωρείται το πλέον πολύτιμο προληπτικό μέτρο, καθώς αποτρέπει την είσοδο σε παιδιά ή και στο κατοικίδιό μας. Εφόσον αυτό είναι εφικτό για τον χώρο μας, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Κριτήρια για την επιλογή μας πρέπει να είναι το ύψος του φράχτη (τουλάχιστον 1 μέτρο), η έκτασή του (πρέπει να κλείνει όλες τις πλευρές της πισίνας) και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του (λ.χ. πόσα σημεία εισόδου θα έχει, πώς θα κλειδώνουν αυτά κ.λπ.).
Σημαντικό μέτρο προστασίας θεωρούνται και τα καλύμματα -τα οποία επιπλέον κρατούν την πισίνα μας καθαρή από φύλλα, χώμα κ.λπ. Γενικά προτιμήστε ένα αυτόματο κάλυμμα πισίνας, καθώς είναι κατασκευασμένο για να κρατά μεγάλο βάρος και να σφραγίζει την πισίνα απ’ όλες τις πλευρές. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά βολικά στη χρήση, επειδή δεν χρειάζεται να σηκώσετε βάρος για να το τοποθετήσετε.
Υπάρχουν και «πλωτά» καλύμματα πισίνας, αλλά αυτά δεν παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια. Κι αυτό γιατί κάνουν την επιφάνεια της πισίνας να μοιάζει με στέρεο έδαφος, αλλά κάποιος που θα πατήσει πάνω μπορεί να πέσει μέσα στην πισίνα, ακόμη και να παγιδευτεί ή να μην φαίνεται.
Τέλος υπάρχουν και τα δίχτυα πισίνας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για κάλυμμα πισίνας. Είναι λιγότερο ακριβά, πιο ελαφριά και πιο εύκολα στην τοποθέτηση. Όμως, δεν κρατούν την πισίνα σας καθαρή και, παρότι σίγουρα αποτρέπουν τις κατά λάθος… βουτιές, δεν είναι τόσο ασφαλή, αφού ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να μπερδευτεί και να παγιδευτεί σε αυτό.