Φορολογικά και άλλα κίνητρα για να επιστρέψουν μικρές ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας εξετάζει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι προτάσεις θα ειδικευτούν αμέσως μετά από τις γιορτές στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας. Τα κίνητρα ενδέχεται να επεκταθούν και σε αντίστοιχο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με στόχο την προσέλκυση των κατοίκων και επαγγελματιών.

Όλα αυτά θα υλοποιηθούν μέσω των προγραμμάτων Αθήνα-Αττική 2014 και Θεσσαλονίκη 2012 αλλά και μέσω των νέων ρυθμιστικών σχεδίων για τις δύο πόλεις.

Ποιες περιοχές θα αφορά

Το πρόγραμμα θα αφορά στοχευμένες περιοχές, δηλαδή τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Πειραιά καθώς και παραδοσιακές αστικές περιοχές μεσαίων στρωμάτων που σήμερα έχουν υποβαθμιστεί, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, η περιοχή των οδών Πατησίων – Φυλής – πλατείας Αγίου Παντελεήμονος, η πλατεία Βάθη κ.ά.

Ποια κίνητρα θα δοθούν

Προτάσεις για τα κίνητρα που θα κεντρίσουν την προσοχή κατοίκων και επιχειρηματιών έχει επεξεργαστεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Μεταξύ άλλων προτείνονται:

Φορολογικά κίνητρα όπως μείωση ή πάγωμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (παραδείγματος χάριν 5ετία) των δημοτικών φόρων και τελών, μείωση του συντελεστή προσδιορισμού του ΤΑΠ, παροχή κινήτρων για αγορά πρώτης κατοικίας.

Επιδότηση τραπεζικού δανεισμού για αγορά κατοικίας ή για μικρές επαγγελματικές δραστηριότητες που κρατούν ζωντανή μία περιοχή όλο το 24ωρο.

Κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του κόστους ανακατασκευής και αναβάθμισης του κελύφους ενός κτιρίου, κατ’ αναλογία του περιβαλλοντικού-ενεργειακού προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

Οι στόχοι του προγράμματος

– Η συγκράτηση ή επιστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στις υποβαθμισμένες περιοχές

– Η προσέλκυση κατοίκων και ενοικιαστών μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και αλλαγή μέρους της υπάρχουσας χρήσης σε χρήση κατοικίας.

– Η ανάδειξη και σύνδεση των κέντρων Αθήνας-Πειραιά μέσω της οδού Πειραιώς

Ετοιμάζουν πεζοδρομήσεις

Τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αθήνας, περιλαμβάνουν πεζοδρόμηση λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, γραμμική πλατεία στην Πανεπιστημίου με μέσα σταθερής τροχιάς πάνω σε αυτή, αναβάθμιση των παραδοσιακών περιοχών κατοικίας της Αθήνας – Πατήσια, Κυψέλη, Εξάρχεια.