Ίμια, Χριστούγεννα 1995. Όλα ξεκίνησαν όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνήθηκε βοήθεια από το ελληνικό λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες αρχές ήταν αυτές της χώρας του. Ήταν ξεκάθαρο πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτό το γεγονός, ήταν η αρχή για τα όσα ακολούθησαν και κορυφώθηκαν την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Στις 31 Ιανουαρίου του 1996. Σαν σήμερα, πριν 27 χρόνια.
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών άρχισε αμέσως να εργαλειοποιεί το συμβάν. Έκανε λόγο για τουρκική κυριότητα των νησιών. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις. Στην Ελλάδα, τα γεγονότα των Ιμίων ξεκίνησαν με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος λόγω ασθένειας παραιτήθηκε και μετά από περίπου 25 ημέρες, ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα. Η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε πρόκληση. Μεγάλο μέρος του πολεμικού μας στόλου αποπλέει για τα Ίμια.
Σε ένα από τα πάνοπλα πλοία, στη φρεγάτα Αδρίας, κυβερνήτης ήταν ο Ιωάννης Εγκολφόπουλος. Ο Έλληνας αξιωματικός, σήμερα αντιναύαρχος εν αποστρατεία, έζησε από κοντά μαζί με το πλήρωμά του, όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις ημέρες. «Δε νομίζω πως υπήρξε χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου. Αυτό έχει θυμώσει όλο το στρατιωτικό σύστημα στην Ελλάδα», λέει μετά από μια αφήγηση περίπου μιας ώρας.
Ακολουθεί η συγκλονιστική περιγραφή του κύριου Εγκολφόπουλου…
- Τα ηχητικά ντοκουμέντα, με τη σειρά που ακούγονται στο podcast, προέρχονται από την εκπομπή του κ. Γιάννη Πρετεντέρη στον Antenna με καλεσμένο τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, ένα χρόνο μετά τα Ίμια και η δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο κοινοβούλιο, στις 31 Ιανουαρίου 1996.